Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bofink tvingas tänka om – “Går inte att tjäna pengar”

Joachim Ronneback Thomson, vd och grundare Bofink

Här är det kändisspäckade fintechbolagets nya plan.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Bofink lanserades 2017 där privatpersoner via en app skulle kunna göra en “hälsokoll” på sina bolån. Grundtanken från start var att tjäna pengar på att förmedla bolån – men nu har bolaget tvingats tänka om.

“Digitala bolåneförmedlingstjänster flyger inte riktigt ännu. I dag finns inte markandsförutsättningarna och det går inte att tjäna pengar. Vi insåg det här rätt snart och sedan 1,5 år tillbaka har vi jobbat med att ta fram en egen bolåneprodukt” säger Joachim Ronneback Thomson, vd och grundare av Bofink.

Nu lägger han Bofink-appen på is. För någon vecka sedan plockades appen ner från Android och Apples app-butiker. Då hade uppemot 30.000 svenskar laddat ner och använt appen.

“Vi kommer att använda tekniken i vår nya produkt. När vi bestämde att satsa på den nya bolåneprodukten så var planen hela tiden att plocka ner appen”, säger Joachim Ronneback Thomson.

Storbankerna har nobbat

Ett problem har varit att de storbankerna inte velat vara med i Bofinks förmedlingssystem.

“Det är många som med hjälp av appen fått ner sin boränta och det är såklart kul. Problemet är att vi som bolag inte fått vara med och förmedla lånen”, säger Joachim Ronneback Thomson.

Men ett ännu större problem är att storbankerna regelmässigt matchar uppstickar-bankernas erbjudande när det blir skarpt läge.

“Kunderna hittar bättre lån i vår app och med det erbjudandet går de tillbaka till sin gamla bank. I de flesta fallen sänker då storbankerna sin ränta. Då blir det ingen förmedling och vi får inga pengar”, säger Joachim Ronneback Thomson.

Han är övertygad om att en förmedlingsmarknaden för bolån på sikt kommer att skapas i Sverige precis på samma sätt som det gjorts i andra europeiska länder. Men Bofink är en liten startup och har inte råd att vänta på att marknaden ska ta fart.

Bofink satsar på bolån – efter tillstånd

Istället satsar Bofink nu på att själv bli en aktör på bolånemarknaden. Andra veckan i december fick bolaget tillstånd från Finansinspektionen att bedriva bolåneverksamhet och Joachim Ronneback Thomson arbetar nu med att hitta finansiärer för att kunna erbjuda bolån.

“Vi har långt gångna diskussioner med både försäkringsbolag och pensionsfonder men jag kan inte ange någon tidsplan”, säger han.

Bofink har en hel hög kända investerare i aktieboken. Här återfinns bland andra den gamle landslagsstjärnan Fredrik Ljungberg, Collector-grundaren Lena Apler, Spotify-veteranen Sophia Bendz och den gamle Carnegie-chefen Thomas Eriksson.

Hittills har Bofink tagit in 11 miljoner kronor i riskkapital men ifjol blev förlusten också nästan 5 miljoner kronor. Resultatet för i år är inte känt men fortsätter bolaget att bränna pengar i samma takt så lär ägarna snart behöva gå in med nytt kapital.  Joachim Ronneback Thomson vill inte gå närmare in på bolagets framtida finansiering:

“Det kan bli så att vi gör en nyemission men när vi får in pengar till vår bolåneverksamhet så kommer bolaget snabbt bli lönsamt”, säger han.

Läs mer