Norrskens nya miljardfond ska satsa på hållbara startups

Norrsken Foundation Hållbarhet
Norrskens nya miljardfond ska satsa på hållbara startups

Agate Freimane, Tove Larsson, David Frykman och Niklas Adalberth.

Caroline Englund & Towe Boström

Norrsken satsar på ny miljardfond som både ska påverka och ge investerarna avkastning.

Under den senaste månaden har flera nya tunga fonder tillkännagivits.

EQT Ventures tar in drygt 7 miljarder kronor till en ny techfond. Även Eequity fyller en fond med 1 miljard kronor, bland annat från Axel Johnsons Altocumulus och EU-fonden European Investment Fund.

Och Norrsken, som startades av Klarnagrundaren Niklas Adalberth för 3 år sedan och som investerar i bolag som på riktigt kan förändra världen till det bättre, vill inte vara sämre.

Nu stänger man en ny fond som ska investera i hållbara unga bolag. Det rör sig om en fond på totalt 100 miljoner euro, vilket motsvarar runt 1 miljard svenska kronor.

Ansvariga för fonden blir Norrskens grundare Niklas Adalberth, Agate Freimane (som tidigare jobbat på banken Morgan Stanley), David Frykman (entreprenör och ängelinvesterare) och Tove Larsson (tidigare strategi-konsult på Bain). 

"Det vi hoppas på är att få vara med och finansiera och hjälpa till att skapa "Impact unicorns" som positivt påverkar 1 miljard människor eller mer", säger David Frykman till Breakit. 

"Stort jobb att övertyga" 

Norrskens tidigare fond som backas tunga profiler så som Sebastian Knutsson (King), Carl Manneh (Mojang), Filip Tysander (Daniel Wellington) och Niklas Adalberth (Klarna) kommer att ingå i den nya fonden.

Några av de nya investerarna är Saminvest och H&M-familjens investeringsarm Ramsbury. Saminvest går in med 250 miljoner kronor. 

”Historiskt har det varit ett stort jobb att övertyga de stora institutionella spelarna att det är möjligt att påverka och samtidigt få en kommersiell avkastning, och på så sätt driva utvecklingen mot mer investeringar inom hållbarhet. Men tiderna förändras och nu har vi mött stort intresse från institutionerna", säger Tove Larsson till Breakit. 

Fonden kommer att investera i entreprenörer och startups som vill lösa de största utmaningarna vår värld står inför. Det innefattar affärsmodeller kopplade till klimatet, onödig konsumtion, matsvinn, fattigdom, hälsa och utbildning.

Runt 640 miljoner kronor har redan tagits in. Resterade del kommer att stängas under första kvartalet nästa år.

I dag är många hållbara ideér underfinansierade och potentiella lösningar ges inte chans att växa. Problemet är att investerarna inte tror att de kommer att få avkastning, och historiskt sett inte fått det, står det i pressmeddelandet. 

Skillnaden från Norrskens tidigare fond är att investerarna kommer att erbjudas finansiell avkastning. Niklas Adalberth kommer dock inte att tjäna en krona på initiativet då alla pengar han får in genom investeringarna ska gå tillbaka till Norrsken. 

Läs fler artiklar
LÄS MER