Min Doktor byter ordförande och upplöser bolag

Min doktorHälsa

Jonas Vig, vd på Min Doktor. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nätläkaren strukturerar om.

Nätläkarna kan sannerligen blicka tillbaka på ett turbulent år. Nya utredningar om framtidens vård har presenterats, vilket innefattar förslag som kan bli avgörande för framtiden. De kan exempelvis tvingas att etablera sig och erbjuda fysisk vård i varje region de verkar i. 

Hur spelplanen ritas om återstår att se. Nätläkaren Min Doktor har i alla fall passat på att genomföra lite förändringar såhär i slutet av året. 

Ett protokoll, från en extra bolagsstämma i november, visar att Cecilia Schelin Seidegård lämnat ordförandeposten. Hon har suttit på posten i drygt ett år och har en bakgrund som tidigare sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset.

"Det vore olämpligt" 

I handlingarna framgår det att större aktieägare föreslagit att Cecilia Schelin Seidegård lämnar ordförandeposten och styrelsen. 

Det rör sig dock inte alls om någon dramatik, förklarar Min Doktor. Det stod klart redan i höstas att Cecilia Schelin Seidegård tackat ja till posten som vikarierande landshövding i Kalmar Län. 

”Det vore olämpligt att vara myndighetschef och samtidigt vara styrelseordförande i ett bolag som har det offentliga som primär kund. Därför lämnade Cicci ordföranderollen och Anders Nyberg, vd för Apotek Hjärtat, klev istället in som ordförande”, säger Jonas Vig, vd för Min Doktor. 

Apotek Hjärtat äger 49 procent av nätläkaren. 

Jonas Vig säger Cecilia Schelin Seidegårds erfarenheter varit viktiga för Min Doktor.

”Hon har varit en klippa i den turbulenta värld vi ändå befinner oss i och det kommer att bli tomt efter henne”, säger Jonas Vig. 

Upplöser Minutklinikerna

Min Doktor har även passat på att göra om i själva organisationsstrukturen. 

När ICA-gruppen, genom Apotek Hjärtat, under förra året investerade en halv miljard kronor i nätläkaren ingick de så kallade Minutklinikerna. Det är mindre kliniker som erbjuder lättare vård runt om i landet. .

Nu väljer min Doktor att upplösa Minutkliniken AB, det bolag som står bakom klinikerna för att fusionera in det MD International som driver Min Doktor.

Min Doktor äger redan bolaget till 100 procent och förändringarna ska inte innebära några nedskärningar.

”Vi har anställt omkring 200 sjuksköterskor och andra medarbetare till Minutkliniken AB under året och anställningarna har nu flyttats till Min Doktor”, säger Jonas Vig. 

"Ser över vår etableringsstrategi"

Jonas Vig menar att sammanslagningen kommer innebära ett tätare samarbete mellan den digitala och fysiska tjänsten samt underlätta det administrativa arbetet.

Min Doktor har tidigare flaggat för att de har storslagna expansionsplaner med klinikerna. Under hösten meddelade de dock att de drar i handbromsen med hänvisning pågående utredningar. 

I år har 12 nya kliniker öppnats. 

”Vad vi gör nu är att se över vår etableringsstrategi och tar i beaktande ytterligare variabler, till exempel diverse utredningar”, säger Jonas Vig. 

Nätläkaren Min Doktor redovisade en omsättning på 108 miljoner kronor och förlust efter finansiella poster på 329 miljoner kronor under förra året.

Läs mer