Svenska Akademien stämmer nazistsajten Nordfront – hotas av mångmiljonböter

Svenska akademien
Svenska Akademien stämmer nazistsajten Nordfront – hotas av mångmiljonböter

Foto Fredrik Sandberg/Ulf Palm /TT

Towe Boström

Reporter

Svenska Akademien drar Nordiska motståndsrörelsen till rätten.

Svenska Akademien flaggade redan i höstas för att de planerar att stämma den nazistiska sajten Nordfront, som drivs av Nordiska Motståndsrörelsen. 

Bakgrunden är att sajten har publicerat dikter av ett antal svenska författare. Svenska Akademien, som kan agera för att skydda klassiska verk, har reagerat och krävt att texterna plockas ned med hänvisning till att de återges på ett sätt som ”kränker den andliga odlingens intressen”.

NMR har tidigare meddelat att de inte tänker plocka bort dikterna och att Svenska Akademin borde "lägga tid och pengar på annat".

"Hos oss väckte det viss förvåning för vi hade ändå med i beräkningarna att Nordfront skulle ändra på sig och ta bort de här litterära verken från hemsidan", sa Anders Kylhammar, som företräder Svenska Akademien, till Kulturnyheterna i höstas.

Yrkar på miljonböter

Nu har Svenska Akademien lämnat in en stämningsansökan mot Nordfront och Nordiska Motståndsrörelsen till Patent- och marknadsdomstolen. I handlingarna, som registrerades vid Stockholms tingsrätt tidigare i veckan, redogör Svenska Akademien för sin sak.

Akademien vill att båda föreningarna, Nordfront och Nordiska Motståndsrörelsen, döms att betala vite på 1 miljon kronor vardera och förbjuds att publicera verken på hemsidan.

Det rör sig om litterära diktverk från Esaias Tegnér, Viktor Rydberg och Verner von Heidenstam. Citat från författarna återges i en separat textruta på hemsidan och kopplas till det budskap och innehåll som förmedlas av Nordfront, skriver Akademien. 

”De litterära verken återges offentligt på webbplatsen på ett sätt som kränker den andliga odlingens intressen. Återgivningen av verkan på webbplatsen ska därför förbjudas”. 

Ärendet är av extra stort intresse då det kan bli den första gången det så kallade klassikerskyddet provats i domstol, uppger SVT. 

Läs fler artiklar
LÄS MER