Best Transport i miljardaffär – Kamprads riskkapitalbolag ny storägare

Best e-handel
Best Transport i miljardaffär – Kamprads riskkapitalbolag ny storägare

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu laddar logistikbolaget för fler förvärv.

Breakit kunde redan för tre veckor sedan avslöja att Best var på väg att säljas.

Best köptes av riskkapitalbolaget Valedo i slutet av 2014 och har efter det växt snabbt både organiskt och genom förvärv. Omsättningen i år väntas landa på 750 miljoner kronor med en rörelsevinst före avskrivningar (ebitda) på cirka 75 miljoner kronor.

“Vi har växt med tvåsiffriga procenttal de senaste åren och planen är att fortsätta växa. Det är den planen som våra nya huvudägare köpt in sig i”, säger Best vd Niklas Knight.

Det är riskkapitalbolaget Nalka som nu kliver in som ny majoritetsägare. På Nalka är man alltid noga med att påpeka att man inte har någon direkt koppling till Ikea. Men i praktiken är riskkapitalbolaget tätt sammankopplade med Ikea genom ägarfamiljen Kamprad. Bakom Nalka står Interogo Holding där delar av familjen Kamprads tillgångar utanför Ikea är samlade.

Att Best nu får Nalka som huvudägare öppnar upp för samarbeten med Ikea. Idag har Best inga uppdrag för Ikea.

“Det är alltid bäst produkt och tjänst som avgör men nu kan vi säkert få hjälp med att träffa rätt personer”, kommenterar Niklas Knight.

Försäljningsprocessen av Best har pågått under hela hösten och en rad riskkapitalbolag har tittat på bolaget.

“Intresset har varit stort men det känns väldigt bra att det till slut blev Nalka som kommer in som ägare. De har ett mycket bra kontaktnät och har dessutom möjlighet att skjuta till mer kapital om det behövs i vår expansion”, säger Niklas Knight.

Laddar för nya uppköp

Han har de senaste åren gjort ett tiotal förvärv och flaggar för nya köp både inom företagsdelen och på privatmarknaden.

“Vi har köpt i genomsnitt två åkerier per år och så blir det säkert framöver också. Där finns det ganska många små spelare”, säger Niklas Knight.

Inom det så kallade “last mile”-segmentet eller marknaden för hemtransporter finns det idag uppemot ett tiotal aktörer. Niklas Knight tror att antalet kommer att minska på sikt.

“Jag räknar med att det kommer bli fyra till sex aktörer kvar. Självklart ska vi vara en av dem”, säger Niklas Knight.

Hur mycket Nalka betalar för Valdeos aktier vill han inte avslöja men enligt Breakits källor värderas hela Best till runt 1 miljard kronor i transaktionen.

“Jag kommer vara kvar som vd och även som aktieägare i Best”, säger Niklas Knight.

Läs fler artiklar
LÄS MER