Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med WAYA

Bingolottos ex-vd plockar in kapital och byter namn på sin startup

Från vänster: Simon Stål, CTO, Niclas Josefsson, vd, Jörgen Fredman, COO

Startup-bolaget Inkassogram tar in över 30 miljoner i kapital och laddar för att expandera utomlands. I samma veva döps företaget om till Waya.
Nu ökar affärsflödet med fler större partners och kunder – samtidigt som lågkonjunkturen hotar.
“Det kommer bli extra viktigt att få betalt på ett schysst sätt. Tuffare tider stundar enligt många”, säger vd:n Niclas Josefsson.

Inkassogram grundades 2015 med det uttalade målet att skapa ett schysstare erbjudande i den utskällda inkassobranschen.

Bolaget har sedan dess fått över 4000 kunder att hoppa på tåget, och ökat intäkterna till cirka 15 miljoner kronor 2019.

Nu är det dags att öka takten ännu mer. Waya, som bolaget alltså numera heter, tar in över 30 miljoner kronor i nytt riskkapital.

Vi vill skapa en tjänst i världsklass med kunder som verkligen gillar att använda oss

Grundarna berättar att de med “schysstare” inkasso menar flera saker, bland annat att tjänsten är mer användarvänlig och smidig.

Men det handlar också om att bolaget, enligt ledningen, inte vill fokusera på att maximera vinstmarginalen. Detta i en bransch där det generellt sett är lättast att tjäna pengar på kunder som inte betalar i tid, eftersom man då kan kräva dem på räntor och avgifter.

”Att företagare inte får betalt i tid är faktiskt ett stort samhällsproblem. Det är viktigt att vi underlättar och hjälper våra kunders kunder att betala i tid, så de slipper räntor och avgifter och våra kunder får bättre likviditet”, säger Simon Stål, teknikchef och medgrundare på Waya.

Waya-grundarna är alltså öppna med att de på kort sikt förmodligen skulle kunna få högre lönsamhet om fler kunder betalade sent.

"Men det är inte det bolag vi vill bygga. Vi vill skapa en tjänst i världsklass med kunder som verkligen gillar att använda oss, och vi vill hjälpa företagare få in sina pengar, så fort det går. Det kommer bli extra viktigt nu att få betalt snabbt nu när konjunkturen blir sämre ”, säger Niclas Josefsson, vars bolag också var med i Breakits klimatutmaning Impact Challenge i våras.

Wayas grundare har tidigare startat flera bolag. Niclas Josefsson, på bilden ovan, har tidigare bland annat varit vd på tv-succén Bingolotto och techbolaget Berazy, som var stora på underhållning och bilder i mobilen före smartphonen kom.

Vilka som investerar i den nya 30-miljonersrundan vill Niclas Josefsson dock inte avslöja. Klart är att företaget tidigare har tagit in riskkapital från bland andra riskkapitalbolaget Spintop och, kanske lite oväntat, tv-profilen Lasse Kronér.

Det sistnämnda har sin bakgrund i att Niclas Josefsson tidigare var vd på Bingolotto och då jobbade ihop med Kronér.

Vi sysslar ju inte bara med inkasso idag utan vi har många andra tjänster kring fakturor

I samband med den nya kapitalrundan kommer också en riktig branschveteran in som investerare och styrelseledamot i Waya, nämligen Jörgen Olsson. Han var tidigare vd på kredithanteringsbolaget Hoist som idag är noterat på Stockholmsbörsen med ett börsvärde över 4 miljarder kronor.

“Jörgen Olsson är en person som jag verkligen ser upp till. Han var ju den som byggde upp Hoist internationellt och åkte runt och startade alla kontor. Det kanske kan ge en liten fingervisning om vart vi är på väg med Waya”, säger Niclas Josefsson.

Expansionen är också anledningen till att bolaget valt att byta namn till Waya, som är en sorts exotisk frukt.

”Vi erbjuder så mycket mer än kravhantering idag. Vi tar ansvar för hela fakturans livscykel. Våra kunder skall inte bara kunna använda oss utan vilja göra det” säger Jörgen Fredman, operativt ansvarig och medgrundare på Waya.

FAKTA: WAYA
  • Grundat: 2015
  • Omsättning 2019: Cirka 15 miljoner kronor
  • Resultat 2019: “Ingen kommentar”
  • Säte: Stockholm
  • På gång: Ska anställa ytterligare 25 personer för att växa
  • Grundat av Jörgen Fredman, Simon Stål, Jesper Sundström och Niclas Josefsson

Läs mer