Hannah & Amanda granskas av konkursförvaltaren – misstänkta transaktioner

Perfect Day Media Daisy Grace Konkurs
Hannah & Amanda granskas av konkursförvaltaren – misstänkta transaktioner

Amanda Schulman och Hannah Widell. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Klädmärket Daisy Grace lyftes bort från bolaget – bara dagar innan konkursen.

Vid lunchtid den 10:e september i år satte Stockholms tingsrätt entreprenörerna Hannah Widell och Amanda Schulmans skönhetskoncern i konkurs

Bakom konkursen, som berörde tre bolag, låg en satsning på skönhetssalonger som helt havererat. 

Men det fanns också stora värden i ett av bolagen som gick i konkurs. Breakit kan nu avslöja att konkursförvaltaren Gustav Kling misstänker att fordringsägarna gått miste om pengar efter en transaktion som Hannah Widell och Amanda Schulman var inblandade i.

I centrum för granskningen står klädmärket Daisy Grace. 

Det bolaget som drev Daisy Grace-varumärket mer än fördubblade omsättningen i fjol till 19,8 miljoner kronor. Bolaget gick dock med förlust men det var en konsekvens av att skönhetssalongerna gick riktigt dålig.

Varumärket Daisy Grace hade däremot en stark tillväxt och här fanns ett betydande värde.

Fick Hannah & Amanda en gräddfil?

Det som konkursförvaltaren reagerat på är att Hannah Widell och Amanda Schulman bara några dagar innan konkursen lyfte ut hela Daisy Grace-verksamheten ur bolaget i en så kallad inkråmsaffär. Bara en del av betalningen gjordes med kontanter. Merparten av köpeskillingen kvittades mot en skuld som Daisy Grace-bolaget hade sedan tidigare till ett annat bolag i duon Schulman/Widells koncern. Kärnfrågan är ifall de på detta sätt trängde sig före i kön av andra fordringsägare?

Gustav Kling säger till Breakit:

“Jag utreder just nu överlåtelsen av Daisy Grace som skedde precis innan konkursen. Den transaktionen gjordes precis innan konkursen och jag undersöker om den gjordes på ett korrekt sätt. Jag undersöker om den kan angripas med tillämpning av konkurslagens borgenärsskyddsregler.”

Du misstänker att fordringsägarna kan ha gått miste om pengar i den transaktionen?

“Ja, men jag vill inte sätta ner foten här än. Nu utreder vi saken och sedan kommer jag redogöra för mina slutsatser i förvaltningsberättelsen”, säger Gustav Kling som räknar med att vara klar med sin utredning i början av nästan år.

Hannah Widell passar på frågor

När Breakit vill ställa frågor kring transaktionen till Hannah Widell på torsdagsmorgonen så avböjer hon att kommentera och hänvisar istället till Perfect Day Medias vd Karolina Roslund. Hon bekräftar att affären gjordes upp strax innan konkursen inleddes:

"Det stämmer att vi innan konkursen förändrade bolagsstrukturen och delade upp Daisy Grace salonger/beauty i ett bolag och kläddelen i ett annat, Hannah & Amanda Fashion. Men jag kan inte kommentera hur stor skulden var som vi kvittade tillgången emot eftersom ärendet ligger hos konkursförvaltaren"

Konkursförvaltaren utreder om ni genom transaktionen har gynnats gentemot andra fordringsägare i konkursen – vad är din kommentar?

"Jag välkomnar att konkursförvaltaren gör sin utredning grundligt men jag kan och vill inte kommentera detta innan han är klar"

Daisy Grace värderades till över 50 miljoner kronor när Bonnier Ventures köpte in sig – hur stort var värdet när ni tog över kläddelen innan konkursen?

"Det kan jag inte kommentera".

Våra premiumläsare kan ta del av vilka de största fodringsägarna i konkursen är – klicka här.

Läs fler artiklar
LÄS MER