Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bastard Burger-grundarna cashar in – hamburgerkedjan får ny storägare

Teamet bakom Bastard Burgers – William Engman, Kristofer Forss, Daniel Ek, Niclas Öberg och Simon Wanler. På bilden saknas medgrundaren Rickard Enbom.

Den norrländska hamburgerkedjan Bastard Burgers får ny storägare, kan Breakit avslöja.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Från noll till 200 miljoner kronor – på tre år. 

Det har onekligen gått undan för gänget bakom hamburgerkedjan Bastard Burgers. Simon Wanler och kompisen Kristofer Forss spånade fram konceptet som bygger på ingredienserna streetfood, burgare och hiphop hemma i Luleå. 

Den första restaurangen blev snabbt en succé och efter det har Simon Wanler som vd för Bastard Burgers rullat ut enheter i hela Sverige. Idag finns restaurangkedjan på ett 30-tal platser i landet och planen är nu att expandera snabbt ut i Europa och även USA.

För att förverkliga den planen har Simon Wanler tillsammans med sina medgrundare tagit nu in en ny extern storägare – det norska riskapitalbolaget Equip.

Equip köper cirka 60 procent av Bastard Burgers och resten av aktierna behåller grundarteamet med Simon Wanler i spetsen. Köpesumman vill vare sig köpare eller säljare avslöja. En källa till Breakit uppger dock att hela Bastard Burgers värderas till nästan 500 miljoner kronor i transaktionen.

“Vi gör inte detta för att casha in utan för att få resurser att expandera internationellt. En av våra drömmar är att öppna restaurang i New York”, säger Simon Wanler och fortsätter:

"Med tillskottet vi får med denna affär så har vi nu en enorm kraft både finansiellt och kunskapsmässigt för att kunna fortsätta vår resa och vår expansion ut i världen".

Enligt Breakits källor var det ett tiotal riskkapitalbolag och andra investerare som visade seriöst intresse för Bastard Burgers. Nu drog alltså norska Equip längsta strået. Equip köpte i höstas in sig i en annan svensk restaurangkedja, Holy Greens. 

Sverre Flåskjer är en av Equips partners och han har tidigare varit med och investerat i Espresso House, som gjorde en liknande geografisk expansion som Bastard Burgers står inför.

“Den erfarenhet som finns inom Equip var viktig för vårt val att ta in dem som storägare. Vår resa med Bastard Burgers har bara börjat och tillsammans ska vi göra det här riktigt stort”, säger Simon Wanler.

Läs mer om Bastard Burgers och entreprenörshistorien bakom bolaget här.

Läs mer