Sök

Klart: Ny lag tvingar banker att ta emot kontanter

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Riksdagen klubbade precis igenom regeringens förslag.

Riksdagen har idag klubbat en ny lag som kräver att banker tar emot kontanter. Av 349 ledamöter röstade 299 för den nya kontantlagen.

"Syftet är att bevara möjligheten att kunna betala med kontanter, särskilt för grupper som har svårt att använda andra betalningssätt", skriver Riksdagen om beslutet

Post-och telestyrelsen ska enligt regeringens förslag övervaka att bankerna uppfyller kraven om att erbjuda kontanttjänsterna.

Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2020 respektive den 1 januari 2021. Kontantkravet gäller banker med en total inlåning från allmänheten på minst 70 miljarder kronor. 

Kontantupproret jublar

För Kontantupproret som drivit frågan i flera år är det en viktig seger. Det skriver Kontantupproret i ett pressmeddelande.

"Utvecklingen där kontanterna försvinner har fått pågå utan att någon tagit ansvar för konsekvenserna. Dagens beslut en viktig seger för alla som inte klarar sin vardag utan kontanter och för alla som värnar om den personliga integritet och Sveriges krisberedskap", säger Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret i  pressmeddelandet.

Nästa steg för Kontantupproret är kravet att affärer och butiker ska skyldiga att ta emot kontanter. Allt fler butiker har de senaste åren helt slutat att ta emot kontanter.

Läs mer