Sök

Striden om Babblarna avgjord – förlaget Hatten äger rättigheterna

Hatten förlag

Foto: Hatten förlag/Istockphotos.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Bråket om vem som äger rätten till Babblarna har fått ett slut.

Det är tidningen Lag & Avtal som rapporterar att Arbetsdomstolen har fattat ett beslut i den infekterade frågan. Enligt domstolen är det förlaget Hatten som äger rättigheterna till varumärket, inte illustratören Ola Schubert.

Därmed döms också Schubert att betala rättegångskostnader på över 2,5 miljoner kronor.

Breakit har tidigare skrivit om bråket som blossade upp mellan de båda parterna under 2017, i samband med en omförhandling av royaltyavtal. Ola Schubert, som frilansat för Hatten, menade att han och en annan kollega ägde upphovsrätt till illustrationerna som de har skapat. Hatten höll inte alls med.

"Jag är navet för tillkomsten"

Hattens vd Anneli Tisell har i en tidigare intervju med Kulturnytt förklarat sin roll i det hela såhär.

“I formgivningen i Babblarnas värld är det helt självklart så att jag är navet för hela den tillkomsten. Jag började utveckla konceptet redan 2003 och det var först 2005 som jag bjöd in andra kreatörer att, tillsammans med mig, utveckla konceptet”,  säger Anneli Tisell.

Ola Schubert lyfte i en intervju med Resumé fram varför han ansåg att utfallet i domen skulle få stor påverkan för många i branschen.

"Om jag förlorar kommer upphovsrätten att försvagas och påverka upphovspersoner i alla branscher”, säger Ola Schubert till Resumé.

Arbetsdomstolen skriver i ett pressmeddelande att "illustratören utan att protestera medverkat till företagets förfoganden över figurerna på ett sådant sätt att företaget får anses ha förvärvat förfoganderätten".

Läs mer