Sven Hagströmer blir kungen av klistermärken – grundarna cashar in en kvarts miljard

CreadesPRNTe-handel

Sven Hagströmer. FOTO: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Det för många okända succébolaget PRNT har fått en ny storägare.

Natten mot lördagen blev alla detaljerna klara – finansmannen Sven Hagströmers investmentbolag Creades kliver in som majoritetsägare i PRNT.

Har du inte hört talas om bolaget med säte i skånska Lomma? Då är du inte ensam.

Vi på Breakit har aldrig tidigare skrivit en rad om bolaget som i princip helt gått under radarn fram tills nu.

Men bland investerare har PRNT blivit något av en snackis de senaste månaderna.

  • På två år har bolagets omsättning stigit från runt 50 miljoner till 125 miljoner kronor.
     
  • Samtidigt är lönsamheten anmärkningsvärd hög. I år kommer rörelsevinsten hamna på 50 miljoner kronor.
     
  • 2020 väntas omsättningen växa med ytterligare 50 procent med fortsatt lika hög rörelsemarginal.

Med de starka siffrorna i bagaget blev det därför rena huggsexan bland investerarna om att köpa in sig i PRNT.

Sven Hagströmer och hans börsnoterade Creades drog längsta strået och köper 51 procent av aktierna för 255 miljoner kronor. Det värderas hela PRNT till över en halv miljard kronor.

Men vad ligger då bakom den här exceptionellt starka utvecklingen?

Det korta svaret är klistermärken och smart digital marknadsföring. Via plattformen Stickerapp säljer PRNT klistermärken till ett 40-tal länder. 

Bolagets fyra grundare Henrik Huber, Ludvig Persson, Hugo Ljungberg och Carl Bengtsson har varit extremt duktiga på att bygga upp en position på Google.

Söker du på “klistermärke” eller “stickers” så kan du räkna med att länkar till de fyra klistermärkes-entreprenörerna hamnar högt upp i sökresultatet. Även på Instagram har bolaget varit skickliga på att bygga upp en trogen skara på över 385.000 följare.

Enligt Hugo Ljungberg tar de in Creades som ny ägare för att få hjälp att gasa expansionen ytterligare. Något kapitalbehov har dock inte bolaget, utan de fyra grundarna kan dela på köpeskillingen som alltså uppgår till 255 miljoner kronor.

I en kommentar säger Hugo Ljungberg:

”Det var inte prislappen som avgjorde utan fokus för oss har legat på att hitta rätt partner framåt och vi är fantastiskt  glada vi fick möjligheten med Creades och Hagströmer med deras jordnära syn på företagandet. Vi tror att Creades med sin erfarenhet och sina resurser blir en utmärkt partner i vår fortsatta expansion mot såväl nya produktområden som ytterligare geografiska marknader”.

Creades vd John Hedberg motiverar köpet så här:

 ”Vi är mycket imponerade av bolagets grundarkvartett som från huvudkontoret i Lomma skapat ett snabbt växande och starkt lönsamt bolag som idag är en av världens ledande aktörer inom sin nisch. Bolaget har betydande likheter med andra framgångsrika investeringar i Creades portfölj så som en stark strategisk position där man gynnas av tryckeribranschens snabbt pågående digitalisering, en effektiv produktion och, viktigast, ett mycket starkt fokus på kundnöjdhet”.

Läs mer