Nätapoteket Meds fyller kassan – tar in 150 miljoner

MedsHälsa

Måns Zelmerlöw har blivit ansiktet utåt för Meds. På bilden också Adham Shawwaf, medgrundare och teknisk chef, Björn Thorngren, grundare och vd, Joanna Elmes, medgrundare och operativ chef på Meds. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Så mycket värderas Apotea-utmanaren till i transaktionen.

Under tisdagen kontaktade investmentbanken Carnegie utvalda kunder och erbjöd dem att investera i nätapoteket Meds. Totalt är nyemissionen på 150 miljoner kronor där de gamla ägarna skjuter in 42 miljoner kronor.

Nyemissionen väntas bli klar idag och Meds värderas till 270 miljoner kronor i transaktionen (pre-money – innan det nya riskkapitalet gått in i kassan).

Meds siktar på att peta ner Apotea från tronen och bli Sveriges största nätapotek på några års sikt. Fortfarande har man dock en bra bit kvar. Meds omsatte 25 miljoner kronor under förra året och räknar med att omsätta minst 100 miljoner kronor i år.

Det kan jämföras med Apotea som förra året sålde för 2 miljarder och i år räknar med att omsätta 2,7 miljarder kronor med en rörelsemarginal på uppemot 5 procent.

Kändisar bland ägarna

I ägarlistan hos Meds finns en hel del kända namn. Bland annat har entreprenören Richard Båge, artisten Måns Zelmerlöw, affärsängeln Martin Wattin (Inbox Capital) och reklamprofilen Michael Storåkers gått in med kapital.

Breakit avslöjade förra veckan att Meds var ett av flera bolag som var på väg att stänga storaffärer innan jul (läs om de andra här). Då ville Meds vd och medgrundare Björn Thorngren inte ge någon kommentar. När vi får kontakt med honom på onsdagslunchen skriver han i ett kortfattat textmeddelande att "inget är klart". 

Läs mer