Kris för populära Studentkortet – har inte betalat in skatten

Studentkortet
Kris för populära Studentkortet – har inte betalat in skatten

Foto: TT/Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Kronofogden är på jakt efter Studentkortet som inte betalat sina skulder.
”Det måste jag undersöka. Jag är inte ekonomichef", säger storägaren Christen Ager–Hanssen till Expressen.

Under de senaste månaderna har vi fått se det tidigare framgångsrika svenska mediehuset Metro falla samman. Företaget har haft svårt att betala sina skulder, sparkat personal och försattes i rekonstruktion för över ett halvår sedan.

Under förra veckan konstaterade vi att Metro.se helt slutat uppdaterats samt att alla bilder försvunnit från sajten. Metros ägare Christen Ager-Hanssen förklarade då att en ny satsning ska lanseras innan årsskiftet.

”Vi kommer komma med en ny sajt så vi har egentligen tagit ned den gamla, den är borta. En helt ny tekniskt plattform kommer på plats”, sa Christen Ager-Hanssen.

Nu är affärsmannen aktuell i ett annat ärende.  Expressen rapporterar  att Studentkortet, som är Sveriges största rabattkort för studenter, hamnat i blåsväder.

Studentkortet ingick tidigare i Metro-gruppen men plockades bort innan krisen slog till. Christen Ager–Hanssens bolag Custos äger 75 procent av Studentkortet, där han själv är både vd och ordförande, och resterande del ägs av U Global Holding. 

Expressen uppger att bolaget bakom Studentkortet inte betalat in skatt på flera månader, förlorat sin F-skattesedel och jagas av Kronofogden. Den totala skulden ska uppgå till 4,5 miljoner kronor. Utöver det kan även avsaknaden av själva F-skattesedeln sätta käppar i hjulet för bolagets affärer. 

”Tillgångsundersökning pågår för närvarande. Flera utredningsåtgärder har vidtagits, säger Henrik Eriksson”, vid Kronofogdens specialverkställighetsteam. 

Under förra året omsatte Studentkortet i Sverige, med 26 anställda enligt senaste redovisningen, 52 miljoner kronor med en vinst på närmare 14,5 miljoner kronor.

Christen Ager–Hanssen säger till Expressen att han ”tror att det betalats” samt ”att det är på väg att betalas”.

På frågan om varför han inte vet om skatterna betalts svarar Ager–Hanssen;

”Det måste jag undersöka. Jag är inte ekonomichef. Jag får kontrollera detta”. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER