Snowfall kan inte betala skulderna – inleder rekonstruktion

Snowfall Resor Företagsrekonstruktion
Snowfall kan inte betala skulderna – inleder rekonstruktion

Snowfall är i kris. Foto: Istock samt faksimil.

Erik Wisterberg

Reporter

Problemen för travel-tech-bolaget fortsätter.

I början av året hamnade Snowfall i en infekterad tvist med storkunden MTR Express. Och nyligen gick en tidigare toppchef till domstol för att kräva in närmare en miljon kronor i utebliven ersättning. 

Nu tvingas Snowfall, ett techbolag inriktat på reseindustrin, att gå in i en rekonstruktion i ett försök att rädda företaget från konkurs. 

Detta eftersom "det kan antas att bolaget inte kan betala sina skulder", enligt rekonstruktionsansökan som lämnats till Stockholms tingsrätt. 

Denna typ av handlingar brukar normalt sett vara torra som tändvirke. Men Snowfalls rekonstruktionsansökan är full av dramatik. 

Olycka – och mutskandal

Problemen ska enligt handlingarna ha börjat i samband med att bolagets tidigare vd var med om en dramatisk skidolycka, med svåra konsekvenser för vd:ns hälsa.

Utöver det ska en stor kund, ett välkänt japanskt bolag, ha slutat att betala.

"Bakgrunden till betalinställelsen är en mutskandal som uppdagats i USA, där det visat sig att det japanska bolaget i USA mutat politiker och beslutsfattare", står det i rekonstruktionsansökan. 

Vidare tas tvisten med MTR Express upp. 

"Kortfattat har avtalet, på felaktiga grunder, sagts upp vilket försatt Bolaget i en akut situation då inga intäkter tillfaller bolaget, åtminstone tills tvisten är avgjord av Stockholms Handelskammare"

Som lök på laxen fanns resejätten Thomas Cook bland Snowfalls kunder. Det bolaget gick som bekant nyligen i konkurs

Försöker dra ned kostnaderna

Snowfall, baserat i Uppsala, jobbar med system för bokning och biljetthantering samt andra digitala applikationer för reseindustrin. Bolaget har i många fall avtal som bygger på vinstdelning eller intäktsdelning med sina kunder. 

Nu sitter Snowfall med ett skuldberg. För att rekonstruktionen ska lyckas måste fordringsägarna gå med på ett så kallat ackord, alltså en nedskrivning av skulderna. 

Under 2017 omsatte Snowfall 78,6 miljoner kronor. Då hade man 11 anställda.

Snowfall har redan gjort personalminskningar samt påbörjat ett lokalbyte för att spara pengar. 

"Bolaget kommer under perioden att utreda ytterligare kostnadsminskningar", står det i rekonstruktionsansökan. 

Det finns ett flertal bolag i Snowfall-koncernen. Det bolag som ansöker om rekonstruktion heter Snowfall operations, och har historiskt sett haft lejonparten av koncernens intäkter. 

Breakit har utan framgång försökt att komma i kontakt med företrädare för Snowfall.

Läs fler artiklar
LÄS MER