Sök

Tungt backade Wind har rullat ut sina elsparkcyklar i Stockholm

Wind MobilityTransport

Foto: Martin L Fällman

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

De gula elsparkcyklarna har intagit gatorna.

I dag är det helt omöjligt att röra sig i de större svenska städerna utan att möta en elsparkcykel. I Stockholm finns inte mindre än 9 aktörer – och man skulle kunna tro att marknaden börjar bli rätt mättad.

Men icke.

En ny färgstark utmanare har nämligen rullat ut på gatorna i Stockholm. Det handlar om bolaget Wind som börjat placera ut sina gula elsparkcyklar.

Wind, som är baserade i Berlin och Barcelona, har tidigare lanserat i flera europeiska länder och finns även i Asien och Israel.

En snabb blick i appen visar att elsparkcyklarna är redo för färd, men det verkar röra sig om ett mindre antal i nuläget. Det kostar 10 kronor att låsa upp cyklarna och därefter tre kronor i minuten.

Tungt backade av riskkapital

Flera av konkurrenterna, inte minst Voi, har tagit in hundratals miljoner kronor och rullat in i de svenska städerna. Det verkar dock inte avskräcka Wind – som knappast saknar muskler för att utmana på marknaden. I somras tog bolaget in 50 miljoner dollar, runt 480 miljoner kronor, från sina tidigare investerare. Bland de större ägarna, som tidigare stoppat in över 200 miljoner kronor, hittar vi det kinesiska riskkapitalbolaget Chinese Source Code Capital och europeiska HV Holtzbrinck Ventures.

Techcrunch konstaterade i somras att Wind, vars bolagsnamn är Wind Mobility, inte varit fullt lika aggressiva som sina konkurrenter när det kommer till lansering.

Bolaget vd och medgrundare Eric Wang sa då att vi bara sett början på scooter-kriget, och att bolaget inte ville rulla ut för många scootrar förrän hårdvaran var bra nog. Enligt Techcrunch ska scootrarna vara så pass tåliga att de fungerar även om de hamnar i vattnet, vilket sannerligen är en konkurrensfördel.  När dykare städade norra hamnen i Helsingborg hittade de nämligen 23 elsparcyklar 

Breakit har sökt Wind. 

Läs mer