Tencent köper in sig i Stunlock Studios

TencentStunlock Studiosdatorspel

Tencents vd Pony Ma.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Skövdebolaget Stunlock Studios hotades av ekonomiska problem.
Nu får man in nära 40 miljoner när jätten Tencent kliver in som delägare.

Stunlock Studios gjorde succé för några år sedan med spelet Battlerite som är ett fightingspel i fantasimiljö.

Spelet laddades ner av 300.000 personer bara första månaden, oktober 2016.

Men under förra året stannade bolagets tillväxt av. Omsättningen landade på ungefär 50 miljoner kronor och de tidigare vinsterna vändes till en förlust på 3,3 miljoner kronor.

Nu kliver den kinesiska jätten Tencent in. Bolaget investerar 4 miljoner dollar, motsvarande 39 miljoner kronor i Stunlock Studios, skriver Di digital. Efter affären äger Tencent nära en tredjedel av den Skövdebaserade spelstudion.

Tencent blir i och med investeringen bolagets största ägare. Därefter följer vd:n Rickard Frisegård och spelutvecklingschefen Peter Ilves, med ungefär 11 procent av aktierna vardera.

Di Digital beskriver det dock som en affär som skett mot bakgrund av ekonomiska problem. Och i Stunlock Studios senaste årsredovisning framgår att bolaget varit i ett krisartat läge. 

Bolaget tvingades i fjol upprätta en så kallad kontrollbalansräkning eftersom det befarades att mer än hälften av det egna kapitalet var förbrukat. 

Samtidigt inledde man ett försök att hitta pengar. 

"Utan externt kapital finns en väsentlig risk för bolags fortsatta drift", står det i årsredovisningen som Breakit tagit del av. 

I och med Tencents intåg verkar Stunlock Studios akuta kapitalbehov vara löst.

Tencent, en gigant inom spelvärlden, klev in på den nordiska marknaden 2016, då man köpte in sig i finska Supercell. Efter det har bolaget varit på en liten köpräd i Sverige.

Först köpte Tencent in sig i börsnoterade Paradox. Och under 2019 har bolaget både svalt Malmö-studion Sharkmob och blivit delägare i Fatshark. 

Stunlock Studios blir alltså den fjärde svenska spelutvecklaren i raden för Tencent. 

Läs mer