Deligate vill minska matsvinnet i butiker – tar in kapital från Breakits storägare

Deligate Swedia Capital mat
Deligate vill minska matsvinnet i butiker – tar in kapital från Breakits storägare

Herman Berger Kullberg (Utvecklingschef) Annie Carlsson (mötesbokare) Magnus Cornell (Kundansvarig) Adam Vikström (VD) Mattias Chahin (Produktchef) Marcus Karleport (Kundansvarig)

Caroline Englund

Reporter

Deligate, som jobbar med att minska matsvinn, tar in 7,5 miljoner kronor i nytt kapital. Investerare är bland andra riskkapitalbolaget Swedia Capital (också storägare i Breakit) som drivs av Staffan Persson och hans son Fredrik Persson.

Deligates grundare Adam Vikström, Lukas Wallströmer och Mattias Chahin fick idén om att försöka lösa problemet med matsvinn när de jobbade med att packa upp varor i en Ica Maxi-butik i Örebro.

“Då märkte vi hur mycket onödigt matsvinn som faktiskt finns i butiker”, säger Adam Vikström till Breakit.

Företaget har utvecklat digitala verktyg som spårar och ger statistik om vilka varor som är på väg att passera utgångsdatum. I dag hjälper bolaget butikskedjor som exempelvis ICA, Hemköp och Coop med att minska matsvinnet. Tjänsten finns i Sverige, Norge och Danmark.

Det nya kapitalet ska användas till att expandera till fler länder i Europa och att utveckla produkten.

“Målet är att jobba med alla butiker som har varor som kan passera bäst före datum – det skulle kunna vara bensinstationer eller djurbutiker. Vi vill också utveckla produkten så att vi att vi kan erbjuda allt som krävs för att lyckas när det kommer till att minska matsvinnet”, säger Adam Vikström.

Deligate startade 2016 och omsatte 2018 2,5 miljoner kronor och gjorde en förlust 473.000 kronor. Bolaget har tagit in kapital vid två tillfällen tidigare på sammanlagt 1,6 miljoner kronor. 

Med i den senaste nyemissionen är, förutom Swedia Capital, även den nuvarande ägaren Svanberg & Co Invest samt Malmö-entreprenören Håkan Lagerberg, storägare och VD för det börsnoterade bolaget Swedencare.

Läs fler artiklar
LÄS MER