Sök

Klarna får bakläxa – tvingas dra in prisad Snoop Dogg-film

Klarnafintech

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Konsumentverket anser att Klarnas uppmärksammade reklamfilmer med Snoop Dogg strider mot lagen. Nu har bolaget tagit bort reklamen på den svenska marknaden.

I början av året kunde Breakit avslöja att Klarna hade något på gång med Snoop Dogg. Under året har betalbolaget släppt en rad uppmärksammade reklamfilmer med rapstjärnan i huvudrollen. 

Nu står det klart att  Konsumentverket öppnade ett tillsynsärende mot Klarna redan i våras. Myndigheten anser att reklamen bryter mot det måttfullhetskrav som finns i konsumentkreditlagen, avslöjar DI Digital.

Ett exempel som myndigheten kritiserat är en film där Snoop Dogg ligger i en luxulös, rosa säng omgiven av kristallkronor och afghanhundar och säger att han kan slappna av – eftersom han kan “betala för allt sen”.  

Något som myndigheten menar ger intrycket att det är bekymmersfritt att betala på kredit. 

Trots att myndigheten påbörjade ärendet redan i mars dröjde det till slutet av oktober innan de två kritiserade reklamfilmerna drogs in, enligt Di Digital. 

Enligt sajten beror det på att Klarna förhalat ärendet. Vid två tillfällen har bolaget begärt mer tid på sig att besvara myndighetens kritik. Man har också bjudit in till ett möte eftersom Konsumentverket ansågs ha “missförstått Klarnas produktutbud”, ett möte som ej blev av. 

Om ett bolag inte tar till sig av Konsumentverkets kritik kan ärendet tas vidare till konsumentombudsmannen som i sin tur kan ta till rättsliga åtgärder. 

Det är inte första gången Klarna har hamnat i skottgluggen för sitt sätt att uppmuntra folk till att köpa på kredit. Så sent som förra veckan gick satirprogrammet Svenska Nyheter hårt åt bolaget, och dess konkurrenter, över hur de uppmuntrar till konsumtion. 

Läs mer