Sök

Mark Zuckerbergs brandtal – därför måste politiker få ljuga på Facebook

Meta

Mark Zuckerberg talade om yttrandefrihet. Foto: Skärmdump från Facebook Live.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Facebook-grundaren slår tillbaka.

Det var ett kraftfullt tal som Mark Zuckerberg, grundare och vd för Facebook, precis höll vid Georgetown University.

Man skulle kunna kalla det för ett brandtal av en man besjälad av idén att bli den som gav alla, oavsett plats samhället, en röst. Friheten att säga vad man vill. Och nå en publik. 

Skulle det ha kommit från en yttrandefrihetsaktivist hade nog ingen höjt på ögonbrynen. 

Men nu kom talet från en börs-vd som styr världens mäktigaste nätplattform. Som kan dra i reglagen för den offentliga debatten och politiska kampanjer. 

Under 35 minuter bjöd Zuckerberg på en expose med nedslag genom USA:s historia. 

Allt med ett mål. Han ville slå fast att yttrandefriheten är det allra viktigaste i en demokrati.

"Jag är här i dag eftersom jag tror att vi måste fortsätta att stå upp för yttrandefriheten", sade Mark Zuckerberg från scenen. 

I centrum står en brännande fråga.

Facebook utnyttjades av ryska intressen under presidentvalet 2016. Nu kritiseras Facebook hårt av demokraten Elizabeth Warren för att låta presidenten Donald Trump köpa annonsutrymme för lögner. Själv vill hon gärna stycka upp Facebook, som hon anser har fått för stor makt. 

Facebooks annonspolicy har ändrats, och lämnar mer eller mindre fritt spelrum åt politiker som vill plöja ned stora summor på att sprida propaganda med ett elastiskt förhållande till sanningen. Lögner, enligt kritikerna. 

Det var den brännande frågan inför Zuckerbergs tal. Skulle han tillkännage någon slags skärpning, faktakoll eller stopp? Någonting alls?

Det korta svaret är nej. 

För även om Mark Zuckerberg säger att han "oroar sig djupt" för upplösningen av begreppet sanning så menar han att alternativet, att hans företag ska bestämma vilka budskap som politiker kan trycka ut hjälp av hans plattform, är värre.

Därför menar Mark Zuckerberg att han måste stå emot impulsen att begränsa yttrandefriheten (även sådan som innefattar att stora summor investeras).  

"Jag tror inte att människor vill leva i en värld där du bara kan publicera saker som techbolag säger är sant", förklarade Mark Zuckerberg. 

Han slog även tillbaka mot de som anser att Facebook vill profitera på en alltmer polariserad politisk miljö. Detta i form av ett avslöjande om de alternativ som han övervägt kring politisk annonsering på Facebook. 

"Jag har funderat på om vi helt ska sluta att tillåta det. Från ett affärsperspektiv är kontroversen det skapar inte värd den lilla del av våra intäkter som det utgör". 

Mark Zuckerberg förklarade sedan sitt motiv till att låta politiker löpa fritt. 

"Vi gör inte detta för att hjälpa politiker. Vi tror på att folk ska kunna se vad politiker säger. Men jag vet att många inte håller med". 

I slutändan vill han att människor som du och jag ska få bestämma vad som är trovärdigt. Inte techbolag. 

Debatten lär fortsätta.

Läs mer