Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Abba-Björn drar igång Space – en enorm techsatsning på Sergels torg

Space är en 5000 kvadratmeter stor satsning på digital kultur mitt i centrala Stockholm.
Bakom initiativet står bland annat EQT-grundaren Conni Jonsson, Björn Ulvaeus och Universal Musics tidigare vd Per Sundin.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

År 2021 öppnar Space i en av Hötorgsskraporna. Det är ett 5000 kvadratmeter stort "space", på tre våningar, helt ägnat åt digital kultur, som innehållsskapande, musik och spel. 

Under onsdagen hålls en presskonferens om satsningen (följ med bakom kulisserna på Breakits Instagramkonto!)

Det nya digitala kulturcentret är ett led i planerna både från staden och fastighetsägaren AMF fastigheter att göra Sergels torg till en mer attraktiv plats. 

Bakom satsningen står esport-entreprenören Gustav Käll, Universal Musics tidigare vd Per Sundin och Lars Blomberg, vd på mediebolaget Playad. 

Huvudägare är Björn Ulvaeus och finansmannen och EQT-grundaren Conni Jonsson, genom Pop House Sweden.

"Sergels torg är, när man tänker efter, en av Stockholms viktigaste platser. Det är en en mötesplats för människor, en plats för manifestationer och för demonstrationer", säger Björn Ulvaeus om valet av plats för satsningen. 

Stockholms stad går inte in med några pengar i satsningen, utan det rör sig om ett samarbete mellan AMF och Pop House. Hur stor summa som satsas vill parterna inte gå ut med. 

Per Sundin, vd för Pop House säger i ett uttalande:

”Sverige har en lång historik som ledande inom teknik- och musikinnovationer. Space kommer att vara en mötesplats som påverkar kultur och samhälle i stort, en plats där idéer, attityder och kreativitet kan kollidera i en förenande kraft som kan förändra status quo och påverka morgondagen för kommande generationer".

Space kommer bland annat att ha en stor arena för e-sport, gaming och liveframträdanden. Det kommer finnas 500 spelstationer som beskrivs som “ultramoderna”, något som enligt grundarna gör centret till en av världens största permanenta gaming-platser. 

Utöver det kommer finnas studios för produktion av allt från poddar till musik och video. Och restauranger och kaféer.

Planen är också att det ska finnas ett coworkingspace för startups inom främst musik eller gaming. 

“Space strävar efter att inspirera och lyfta communities, att motivera nästa generation. Vi vill skapa en plats för digital kultur som kopplar samman människor, en värld där alla kan få utlopp för sin kreativitet och känna en starkare känsla av tillhörighet,” säger Gustav Käll, vd och medgrundare, i ett pressmeddelande.

Läs mer