Sök

Techprofilerna blir mentorer i Lennart Johansson Foundation

Novare Leadership AcademySport

Mycronics tidigare vd Lena Olving och Googles Sverigechef Anna Wikland

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Googles Sverigechef ska coacha fotbollstränare.

I slutet av förra året gick den före detta ordföranden i Europeiska fotbollsförbundet, UEFA, Lennart Johansson bort vid en ålder av 90 år.

Johansson var en riktigt maktfaktor inom världsfotbollen och stöpte bland annat om Europa-cupen till Champions League och fick på det sättet fart på den riktiga pengarullningen inom europeisk fotboll.

Tre år innan sin död grundade han Lennart Johansson Foundation som har som mål att sprida kunskap om demokrati, jämlikhet och anti-korruption bland fotbollsklubbar i världen.

Nu slår organisationen sig samman med Wallenbergs Novare Leadership Academy som har skapat ett mentorsprogram där ledande personer inom fotbollen i Norden kopplas samman med näringslivsprofiler. Syftet är att "ge nya verktyg för att skapa en modern kultur inom fotbollen, samt ta ledarskapet och tillväxten till nästa nivå".

Bland mentorerna finns flera techprofiler, bland annat Googles Sverigechef Anna Wikland och Mycronics tidigare vd Lena Olving.

Även den tidigare ordföranden i Svenskt Näringsliv Michael Treschow, den förre utrikesministern Jan Eliasson, fotbollsjournalisten Olof Lundh och Mellby Gårds vd Johan Andersson är med i programmet.

"Initiativet kommer drivas av tongivande profiler inom fotbollen och näringslivet i Lennart Johanssons anda. Tillsammans kommer vi att diskutera och få nya perspektiv på hur vi driver fotbollens affär framåt och skapar en kultur med fokus på demokrati, jämlikhet och det goda ledarskapet", säger Susanne Ekström, vd och grundare av Novare Leadership Academy.

Här är alla mentorer som är klara:

● Anna Wikland, Country Director Sweden, Google

● Michael Treschow, Styrelseproffs

● Mats Rahmström, VD och koncernchef, Atlas Copco

● Lena Olving, Styrelseproffs (tid. VD Mycronic)

● Cecilia Safaee, Founder & Executive Director at Futebol dá força

● Rickard Gustavsson, VD, SAS

● Johan Andersson, VD, Mellby Gård

● Jan Eliasson, fd utrikesminister och fd ordförande i FN:s generalförsamling

● Olof Lundh, fotbollsjournalist

Läs mer