Ekonomisk kris i Snowfall – tidigare toppchef kräver en miljon

Snowfall Resor Transport
Ekonomisk kris i Snowfall – tidigare toppchef kräver en miljon

Snowfall har stora skulder och begärs nu i konkurs av en tidigare anställd. Foto: Istock.

Erik Wisterberg

Reporter

It-bolaget har miljonskulder. Nu jagas Snowfall även av en tidigare chef på det egna bolaget, kan Breakit avslöja.

I våras kunde Breakit berätta om tvisten mellan tåguppstickaren MTR Express och den mångåriga utvecklingspartnern Snowfall. Bråket gällde domännamn – men stämningsansökan innehöll även allvarliga anklagelser. 

"Sammanfattningsvis anser MTR att Snowfalls agerande är brottsligt. Under alla förhållanden är det synnerligen illojalt", stod det i stämningsansökan. 

Snowfalls styrelseledamot Per Nasfi kallade anklagelserna för "ogrundade". 

Nu påbörjas ytterligare en rättsprocess mot Snowfall, ett Uppsalabaserat techbolag som levererar lösningar till reseindustrin.

En tidigare toppchef på företaget kräver nära en miljon kronor i utebliven lön och pensionsinbetalningar, kan Breakit avslöja.

Eftersom han trots påstötningar inte fått betalt har den tidigare toppchefen, via sitt fackförbund Unionen, nu lämnat in en begäran om att Snowfall ska försättas i konkurs. 

"Bolaget måste anses vara på obestånd", heter det i konkursansökan till Stockholms tingsrätt. 

Den tidigare Snowfall-chefen företräds av Unionens förbundsjurist Filip Vujcic.

"Detta rör ett enskilt medlemsärende, så jag kan inte kommentera", säger han till Breakit. 

Toppchefen är dock inte ensam om att kräva pengar från Snowfall. 

Bolaget har i skrivande stund skulder hos kronofogden på nära 4 miljoner kronor. Lejonparten gäller obetalda skatter för maj – augusti. Dessutom finns ytterligare 13 ansökningar till kronofogden från företag som inte har fått sina fakturor betalda. 

Om ett företag inte klarar att betala sina skulder brukar det i regel försättas i konkurs, alternativt ansöka om företagsrekonstruktion.  

Breakit har sökt flera företrädare för Snowfall, samt ringt ett stort antal telefonnummer registrerade på företaget. Men bolagets telefonnummer tycks inte längre vara aktiva. 

Rättsprocessen mellan Snowfall och MTR Express pågår fortfarande. I nuläget är det inte klart när rättegången ska ske. 

Uppdatering: Under torsdagen återkallades den tidigare toppchefens konkursansökan. Detta efter att Snowfall nu bestridit skulden.

Fotnot: Konkursansökan var riktad mot Snowfall Operations. Snowfall har flera olika företag i sin koncern, men Snowfall Operations är det största sett till intäkter och antal anställda. 2017 omsatte bolaget 78,6 miljoner kronor. Systerbolaget Snowfall Sweden AB inledde i april en företagsrekonstruktion.

Läs fler artiklar
LÄS MER