Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Google gör jätteinvestering i svensk vindkraft

Googles vd Sundar Pichai. Foto: Eric Risberg/AP/TT

Google ska bygga vindkraftverk i Örnsköldsvik och Ragunda.
Detta eftersom bolaget vill att deras dataanläggning i Finland i största mån ska kunna drivas med förnybara energikällor.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

nyheter@breakit.se

Teknikjätten Google fortsätter att investera i förnyelsebar elproduktion. Nu köper företaget 1 600 megawatt fördelat på totalt 18 affärer. Det är den största investeringen på ett bräde som teknikjätten gjort.

Investeringarna omfattar både sol och vind och innebär att kapaciteten ökar med över 40 procent, skriver Google i ett blogginlägg. 

Ett av länderna som bolaget satsar på är Sverige där Örnsköldsvik och Ragunda pekas ut som platser för vindkraftsanläggningar.

Produktionskapaciteten för Googles svenska vindkraftsatsningar ska bli 286 megawatt och avtal har skrivits på med Stavro Vind AB samt GE Renewable Energy/Infravia, skriver Google i ett pressmeddelande.

Hur stora belopp som ska satsas i Örnsköldsvik och Ragunda framgår dock inte.

Google har sedan tidigare meddelat att bolaget investerar ytterligare 600 miljoner euro, motsvarande 6,4 miljarder kronor, i sin befintliga dataanläggning i Fredrikshamn, Finland. Med detta tillskott lyfter Googles totala investering i Fredrikshamn, som köptes av Stora Enso för tio år sedan, till två miljarder euro.

Elen från de svenska vindkraftsanläggningarna ska i första hand gå dit.

Den totala investeringen för Google inom området ligger på över 2 miljarder dollar och innebär att det kommer att byggas hundratals vindturbiner och miljoner solpaneler.

Läs mer