Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Giganten Twitch köper svenska IGDB

Svenska "IMDB för spel” slukas av Amazon-ägda jätten Twitch.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Internet movie database, mer känt som IMDB, har blivit ett omåttligt populärt verktyg för att hitta skådisar och filmer från hela världen. Det är den äldsta och största filmdatabasen på nätet och ägs sedan 1998 av Amazon.

För några år sedan bestämde sig ett gäng svenskar för att bygga en liknande databas – fast för spel. Företaget heter 8 Dudes in A Garage, och står bakom plattformen Internet games database (IGDB).

”Det går sjukt bra för spelbranschen, men den är fortfarande ganska omogen när det gäller exempelvis market intelligence (marknadskunskap reds. anm.)”, sade grundaren Christian Frithiof till Breakit när vi uppmärksammade Göteborgsbolaget för ett par år sedan.

Nu rapporterar Techcrunch att IGDB köps upp – av Twitch.

Sajten beskriver affären som ett ”litet men strategiskt” uppköp för Amazon-ägda Twitch, som är den ledande plattformen för människor som vill titta på när andra spelar spel.

Twitch uppges bland annat vilja föra in IGDB:s speldata i sin egen "search and discovery"-funktion.

Någon köpeskilling har inte kommunicerats.

"Vi är glada över att idag kunna presentera nästa kapitel i vår historia. IGDB har blivit en de av Twitch-familjen! Miljoner människor besöker Twitch varje dag för att möta sina favorit-streamers och communities. Det här är en möjlighet som tar IGBD till nästa nivå, det ger oss en chans att vara en ännu större del av ditt liv som gamer", skriver Jerome Richer De Forges, design, produkt och marknadschef på IGDB i ett Medium-inlägg. 

Samma upplägg som IMDB

IGDB påminner mycket om IMDB när det kommer till vilken typ av information som besökarna kan ta del av. På sajten samlas bland annat speltitlar, genrer, utgivare, releasedatum, betyg samt hur lång tid det tar att spela klart ett spel. Totalt finns information om över 119.500 data- och tv-spel.

Bolagets affärsmodell har hittills gått ut på att ta en avgift från aktörer som vill använda sig av deras API – något som alltså ger tillgång till innehållet i deras databas.

8 Dudes in A Garage grundades 2015 och hade en nettoomsättning på blygsamma 148.000 kronor 2018. Resultatet landade på -5,38 miljoner kronor.

Enligt bolagets årsredovisning har bolaget fem anställda.

Bland bolagets investerare återfinns Nascent Invest med Erik Gozzi, som är styrelseordförande i bolaget, och Johan Ahlborg, tidigare vd för idrottsklubben Djurgården, liksom Almi Invest och Anton Westberg, grundare av spelstudion Coffee stain studios.

Breakit har sökt företrädare för 8 Dudes in A Garage.

Läs mer