Tugg Burgers ska ta en större tugga av marknaden – Niklas Ekstedt blir ny ordförande

Tugg Burgers mat
Tugg Burgers ska ta en större tugga av marknaden  – Niklas Ekstedt blir ny ordförande

Tugg Burgers-gänget, vd:n Viggo Broström i mitten. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Tugg Burgers växer snabbt. Nu får bolaget in kändiskrögaren Niklas Ekstedt som investerare och ordförande.
"Har säkrat upp förutsättningarna för att växa".

Hamburgerkedjan Tugg Burgers slog upp sin första restaurang i Borås för fem år sedan. Bakom satsningen stod lokala entreprenörer som hann öppna ytterligare två restauranger i Göteborg och Lund innan den sista kvarvarande ägaren lade ut verksamheten till försäljning.

Det var då Viggo Broström och hans fyra killkompisar såg en möjlighet att förverkliga sin dröm.

”Vi hade pratat om att hitta på något tillsammans rent affärsmässigt och alltid sneglat åt mathållet. Vi älskade konceptet och såg världens potential i det”, berättar Viggo Broström. 

Viggo Broström, som kommer från en krögarfamilj, valde att hoppa av jobbet på Spotify för att satsa på Tugg Burgers. Gänget gick samman och köpte upp kedjan under 2017, och därefter har det rullat på. 

Konceptet beskrivs som ”premiumhamburgare” med fokus på upplevelse och miljö. I dag har burgarna även öppnat i Malmö, Helsingborg och Örebro. Härnäst väntar Uppsala och Västerås. Gänget har inga planer på att bromsa och väljer därför att ta in en ny majoritetsägare för att fortsätta i samma takt. 

Det handlar om det svenska investmentbolaget Ceder Capital, som investerar i svenska och finska företag med omsättning på mellan 50-350 miljoner kronor. 

”De gillade det vi gjorde och vi sökte stöd för att fortsätta expansionen. Nu har vi säkrat upp förutsättningarna för att växa och de bidrar med stor erfarenhet av att stötta bolag”, säger Viggo Broström. 

Det är oklart hur mycket pengar investmentbolaget går in med. Ceder Capital är den enskilt största ägare men samtliga av vännerna har fortsatt ägande och engagemang i kedjan.  

”Det är skitkul och vi vill egentligen bara fortsätta expandera, men det är alltid en finansiell risk och i början av året kom vi i kontakt med Ceder som vi tycker är en perfekt partner”, säger Viggo Broström. 

Utöver det investerade även krögaren Niklas Ekstedt som tar över ordförandeklubban i Tugg Burgers.

Kedjan utgörs av flera separata bolag som tillsammans uppges omsätta runt 100 miljoner kronor "med god lönsamhet", enligt vd:n. Omsättningen ökade med 50 procent från 2017-2018 och målsättningen att bibehålla den tillväxttakten. 

Det är lätt att känna att allt fler burgarställen ploppar upp här och var, som till exempel Bastard Burgers, men Viggo Broström tycker inte att marknaden är mättad. 

”Hamburgare är det segment som växer snabbast av alla snabbmatsegment. Svenskarna älskar hamburgare och det är inte alltid konkurrens är den dålig sak, det driver intresse när det finns flera aktörer”, säger Viggo Broström.

Planen är att fortsätta öppna 2 till 4 restauranger per år. 

”För oss är det viktigt att vi växer lönsamt och i rätt takt. Vi har inte bråttom, det är business as usual”

I Breakits podd pratade Stefan Lundell om varför riskkapitalisterna älskar hamburgersuccéerna – lyssna här.

Läs fler artiklar
LÄS MER