Noa Potions lägger ned – tog in 20 miljoner via Fundedbyme

Fundedbyeme Noa Potions Crowdfunding
Noa Potions lägger ned – tog in 20 miljoner via Fundedbyme

Noa Potions hamnade i ekonomisk kris. Foto: Istock samt skärmdump från Fundedbyme.

Erik Wisterberg

Reporter

Noa Potions skulle frälsa världen med sin unika dryck.
Nu ska bolaget likvideras, kan Breakit avslöja.

När entreprenören Noa Fridmark skulle plocka in pengar från allmänheten till sin anti-stress-dryck blev det succé. 

På bara några minuter hade han fått in investeringsåtaganden motsvarande en miljon. Och när kampanjperioden på crowdfundingsajten Fundedbyme tog slut stod det klart att 191 privatpersoner skulle bidra med närmare tio miljoner kronor. 

"Det var fler som ville investera, men vi fick säga till dem att det var för sent. Det rörde sig om motsvarande flera miljoner kronor", sade Noa Fridmark till Veckans Affärer.

Målet var att Noa Potions drycker – som sades kunna bidra till minskad stress och ökat fokus – skulle bli störst i världen i sin nisch. 

Men förväntningarna har inte infriats. 

Under 2018 hamnade bolaget i en ekonomisk kris. Årsredovisningen avslöjar att man "inte lyckades hitta aktörer villiga att tillskjuta kapital för att täcka koncernens kapitalbehov". Därför genomfördes "förberedande åtgärder för en eventuell avveckling av verksamheten". 

Styrelsen började sälja av tillgångar, och undersöka möjligheten till ytterligare kapitalanskaffningar. 

Nu står det klart att Noa Potions tvingas lägga ned. Bolaget har nyligen ansökt om likvidation. Bolagsverket väntar dock på att ett korrekt protokoll ska lämnas innan den kan beslutas. 

En likvidation innebär att ett aktiebolag löses upp efter att eventuella skulder har betalats av och eventuellt överskott har delats ut till aktieägarna.

Enligt uppgifter på Fundedbymes hemsida har Noa Potions totalt tagit in över 20 miljoner kronor via tre crowdfundingkampanjer. Om, och isåfall hur mycket, av sina pengar de hundratals småägarna eventuellt kan få tillbaka är i skrivande stund oklart. Risken finns att deras investering blir värdelös.

Breakit söker Noa Potions grundare Noa Fridmark, som är den enskilt störste aktieägaren i bolaget. 

När företaget inledde sin första crowdfundingkampanj stoltserade man med namn som David Sandström (nu marknadsdirektör på Klarna) och Daniel Daboczy (grundare och vd på Fundedbyme) i sin styrelse. 

Så funkar crowdfunding

• Crowdfunding, som ibland kallas gräsrotsfinansiering, innebär att icke börsnoterade företag säljer aktier till många privatpersoner för att få in kapital. Investerare lockas av att få chansen att investera tidigt i företag som de hoppas kunna bli en stor framgång.

• Traditionellt sett har professionella affärsänglar och riskkapital stått för pengarna när det kommer till investeringar i tidiga faser. 

• Finansinspektionen har tidigare höjt ett varningens finger för aktiebaserad crowdfunding. Detta eftersom investeringsformen innebär högre risk och sämre konsumentskydd jämfört med traditionella investeringsformer. 

Läs fler artiklar
LÄS MER