Köptes upp för 4 månader sedan – nu är Hungrig på väg att skrotas

Foodora Hungrig
Köptes upp för 4 månader sedan – nu är Hungrig på väg att skrotas

Towe Boström

Reporter

Hungrigs anställda flyttas över till Foodora.

Den tyska jätten Delivery Hero har inlett en jätteoffensiv på den svenska matbuds-marknaden. Koncernen äger Foodora, vars cyklande rosa bud är en välkänd syn i många städer. De står även bakom Onlinepizza.

I våras slukade Delivery Hero ytterligare en aktör och köpte upp Hungrig som vid tillfället hade runt 60 anställda och omsatte 13 miljoner kronor under 2018.

”Det finns en klar och tydlig vision med uppköpet av Hungrig.  Med grym service, snabb leverans och bäst utbud ska vi vara det självklara valet både för kunder och restauranger”, sa Carl Tengberg, vd Delivery Hero Norden, i samband med köpet.

Det var för fyra månader sedan det. Nu verkar visionen istället vara att skrota Hungrig.

Delivery Hero har nämligen kontaktat Transportarbetarförbundet för att påbörja förhandlingar om att förflytta anställda.

Det är Lars Karlsson, ombudsman på facket, som kommer att hantera ärendet. Han berättar att Delivery Hero lämnat in en så kallad turordningslista där det framgår att de vill flytta Hungrigs anställda till Foodora.

”Jag uppfattar det som att Hungrig kommer att försvinna”, säger Lars Karlsson.

Enligt de inkomna dokumenten ska Hungrig Delivery AB, bolaget bakom Hungrig, fusioneras in i Foodora AB.

”De säger att alla som jobbar på Hungrig ska gå över med samma villkor som på Foodora”, säger Lars Karlsson.

Det innebär i nuläget inte några beslut om varsel, men det är inte uteslutet att det här är ett första steg inför kommande nedskärningar.

”Frågan är om det här kommer att leda till arbetsbrist längre fram. Det är fullt möjligt att de rationaliserar sig själva för att bli mer effektiva. Jag kommer att ställa frågan till dem hur det här påverkar rent praktiskt”, säger Lars Karlsson.

Detaljerna är ännu oklara, men det här betyder med stor sannolikhet att Hungrigs verksamhet läggs ned och att kunderna istället kommer att slussas över till Foodora. Ombudsmannen kommer att inleda samtal med Delivery Hero under nästa vecka.

Breakit har upprepande gånger sökt ledningen inom Delivery Hero utan resultat. Peter Eklund, operativ chef på Hungrig, svarar över mail.

”Det planeras en omstrukturering mellan Delivery Heros svenska koncernbolag men på grund av pågående förhandlingar önskar vi inte kommentera saken vidare”, skriver Peter Eklund.

Hungrig grundades 2013 av Samir Bachkami, Marcus Gullin och Henrik Jönsson. I samband med uppköpet utsågs Hungrigs tidigare vd Samir Bachkami till vd för Delivery Hero i Sverige.

Läs fler artiklar
LÄS MER