Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hästnet tar in 135 miljoner kronor – köper upp Pets4Homes

Foto: Istockphoto

Ägarna bakom "Blocket för hästar", sajten Hästnet, tar klivet utanför Sveriges gränser och köper upp Europas största marknadsplats för djur. Förvärvet backas av tunga techinvesterare som går in med 135 miljoner kronor.

Caroline Englund

Caroline Englund

caroline@breakit.se

Reporter

Är man intresserad av hästar känner man definitivt till köp- och säljsajten Hästnet där det går att köpa alltifrån faktiska hästar till olika typer av hästrelaterade tillbehör och tjänster. 

Sajten och bolaget bakom grundades av ett par i Lindesberg i början av 2000-talet och hade fram tills förra året inte ändrat särskilt mycket på sin design sedan lanseringen. Trots detta hade sajten fler än 12 miljoner sidvisningar i månaden i fjol. 

I början av förra året skulle paret från Lindesberg gå i pension och sålde sitt livsverk till Axel Lagercrantz som nu är vd på sajten. Bakom förvärvet låg också tungviktare som investerarprofilen Per Brilioth och Björn von Sivers på Vostok New Ventures och Ahsley Heppenstall som sitter i styrelsen för Lundin Petroleum. 

Nu, ett år senare, berättar Axel Lagercrantz, om sajtens nya drag.

Bolaget bakom Hästnet har nu köpt upp Pets4Homes, som har över 4 miljoner aktiva användare per månad och är Europas största marknadsplats för husdjur. Pets4Homes grundades 2005 av ett par i Blackburn och har kommit att bli synonymt med att hitta sin bästa vän på internet i Storbritannien, oavsett om det gäller hundar, katter, hästar, fiskar, fåglar, reptiler eller smådjur.

Precis som i Hästnets fall har Pets4Homes tidigare ägare inte haft tillräckligt med resurser och tid att lägga på vidareutveckling av hemsidans funktion och design.

I köpet ingår även Petforums, Storbritanniens största diskussionsforum för allt som rör husdjur.

Vad köpesumman landade på är hemligt men för att finansiera köpet tar Hästnet in nytt kapital från bland annat Verdane, Otiva (Jonas Nordlander och Filip Engelbert - grundare av miljardsuccén Avito), Eric Carlson Rydmans investeringsbolag 183 Invest med Christian Jochnick som delägare, familjen Lundins techlåda Back in Black Capital samt från existerande investerare i en runda på 135 miljoner kronor. 

Enligt Axel Lagercrantz har Hästnet utvecklats i hög fart det senaste året och bland annat ökat antalet sidvisningar till mer än 20 miljoner per månad. Förutom att bygga om, modernisera och mobilanpassa själva sajten har de nya ägarna också lanserat digitala köpekontrakt och skapat appar sedan uppköpet. 

Enligt Axel Lagercrantz är målet är att fortsätta utveckla sajterna men också att fortsätta den internationella expansionen för att bli ledande i Europa.

"Att skaffa en häst eller ett husdjur är bland det viktigaste beslutet en person gör i sitt liv eftersom det påverkar hela ens livsstil. Trots storleken och tillväxten i branschen är den still stor del fortfarande odigitaliserad", säger Axel Lagercrantz till Breakit. 

Björn Beckman som är ansvarig för investeringen på Verdane, som går in som största investerare, håller med om det.

“Den europeiska häst- och husdjursbranschen befinner sig i ett spännande digitaliseringsskede. Mot bakgrund av teamets drivkraft och fokus på användarvänlighet tror vi att båda marknadsplatserna kan nå nya nivåer. Vi ser fram emot att stötta med erfarenhet från liknande tillväxtresor med internationella nätbaserade företag och marknadsplatser,” säger han.

De gemensamma sidorna omsatte tillsammans 15 miljoner under 2018 och Hästnet har enligt Axel Lagercrantz vuxit med mer än 100 procent under 2019. 

Läs mer