Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Här ska rekordet slås i helgen – 800 kvinnliga kodare på ingång

Foto: Istockphotos. Hackathonet hålls i Stockholms stadshus.

Hackathon bara för kvinnor – när techfesten är tillbaka i Stockholm

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

På lördag drar Sthlm Tech Fest igång för sjätte gången. Nu väntar några dagar fyllda av spännande föreläsningar och event där techprofiler, startups, investerare och andra frälsta samlas för att inspireras och nätverka. 

Bakom satsningen står Tyler Crowley –  och han är exalterad.

”Ekosystemet i Stockholm fortsätter att bli starkare och vi har sett fantastiska år av tillväxt. Ingen vet när partyt ska sluta men jag är mer optimistisk för framtiden än någonsin”, säger Tyler Crowley.

I år kommer Tech Fest bland annat att präglas av frågor om 5G, hur vi använder data och inte minst vem som kontrollerar informationen. Högaktuella frågor i ljuset av debatterna kring dataläckor och de upprepade grillningarna av techjättarna, inte minst i den amerikanska senaten. Fokus ligger även mot gröna lösningar, som elektriska fordon, och här medverkar bland annat elsparkcykelbolaget Voi och Konrad Bergströms elbåtsföretag X-shore. 

”Mycket av den här kategorin är grön. Det kommer inte att vara politiker och regeringen som löser det här, det kommer att vara entreprenörer”, säger Tyler Crowley.

På talarlistan hittar vi svenska profiler som Atomicos Sofia Benz och Northvolts Peter Carlsson, liksom Twitter-grundaren Sean Rad och Revolut-vd:n Nik Storonsky.

Nytt för i år är en satsning på ett hackathon för kvinnor, som går av stapeln i helgen. Målet är att locka 1000 deltagare. På fredagsmorgonen hade man 782 anmälda kodare. Det inofficiella världsrekordet ligger på 872 deltagare, enligt Tyler Crowley och ambitionen är att slå detta i helgen. 

I dag utgörs större delen av de hackathon som anordnas av män. Tyler Crowley menar att det här är en chans för Sverige och techscenen att visa upp sina värderingar och satsningar för att lyfta kvinnor.

”Vi vill skicka signalen till resten av världen ’att det här händer i Sverige’. Det här är designat för att vara det perfekta hackathonet för kvinnor, som kanske känt sig avskräckta tidigare, och vi vill att de ska exalterade och självsäkra”, säger Tyler Crowley. 

Det hela går ut på att 11 bolag, som Microsoft, Nordea och Adyen, utformat varsin utmaning som deltagarna kommer att ta sig an i olika grupper. Adyen vill exempelvis att deltagarna ska ta fram en lösning som inspirerar kvinnor att koda samt visa hur en karriär inom tech kan bidra till verklig förändring.

Det team som juryn anser ha störst chans att lyckas, kommer att gå segrande ur utmaningen. Tyler Crowley menar dock att det viktigaste i slutändan inte är att vinna, utan att den här typen av event har ett större värde än så.

”Hackathons är en ursäkt för att bygga relationer. De riktiga vinnarna är de som skapar mest relationer”. 

Tyler Crowley räknar med att de runt 5000 biljetterna kommer att ta slut även detta år, varav en stor del av biljetterna går till sponsorer och partners. I år kommer även deltagarna på hackathonet att få gratis inträde till techfest, vilket innebär att arrangören tjänar mindre på biljettintäkterna.

”Och det är helt okej. När jag blir äldre och tänker tillbaka på vad jag gjort kommer jag att tänka på sådant här”, säger Tyler Crowley.

Läs mer