Sök

Yubico tar in kvarts miljard – värdet rusar på hennes techsuccé

YubicoBure Equityriskkapital

Stina Ehrensvärd, grundare och vd för Yubico

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Yubico fyller krigskassan.

Techentreprenören Stina Ehrensvärd går från klarhet till klarhet med sitt säkerhetsbolag Yubico. Förra året nästan dubblades omsättningen till 460 miljoner kronor och 2019 är prognosen att försäljningen blir närmare 1 miljard kronor.

Nu står det klart att värderingen på Stina Ehrensvärds skapelse också rusar. På torsdagsmorgonen meddelade bolaget att man gjort en nyemission på motsvarande nästan en kvarts miljard kronor (25 miljoner dollar). Vid den senaste nyemissionen för ett år sedan värderades bolaget till 2,1 miljarder kronor. Nu har värdet ökat till 5,8 miljarder kronor (600 miljoner dollar).

I nyemissionen kommer riskkapitalbolaget Meritech med sin bas i Palo Alto, Kalifornien, in som ny storägare. Samtidigt ökar investmentbolaget Bure sin ägarandel genom att köpa aktier för 50 miljoner kronor från befintliga ägare. Det är inte känt vilka som säljer aktier i transaktionen. Bure äger efter affären 18,8 procent av aktierna i Yubico.

Yubicos huvudprodukt är en säkerhetsnyckel som används för att logga in på exempelvis sajter och appar. Bolaget har nu 230 anställda och över 3.000 kunder. Bland dem finns bland andra Google och Facebook.

Läs mer