Acast får EU-lån på 270 miljoner

Acast Poddar
Acast får EU-lån på 270 miljoner

Leandro Saucedo. Foto: Press/Istockphotos.

Tobias Blixt

Reporter

Poddplattformaen Acast kniper 25 miljoner euro, cirka 270 miljoner kronor, i ett lån från Europeiska investmentbanken.

Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Finansieringen sker genom en form av långsiktigt lån. Vilket innebär att ägandet i bolaget inte påverkas, samtidigt som återbetalningen baseras på hur bolaget utvecklas och är ett långsiktig lån som ska möjliggöra snabb tillväxt.

“Den stora anledningen till att Junckerplanen skapades var för att kunna erbjuda ett annat finansieringsalternativ till innovativa företag som behöver ekonomiskt stöd, men har svårt att få ett traditionellt banklån, som i sin tur ska öppna upp för fler arbetstillfällen, tillväxt och investeringar i Europa”, säger Europeiska kommissionens Vice-President Valdis Dombrovskis i pressmeddelandet.

Lånet ska Acast använda för att utveckla bolagets forsknings- och utvecklingsarbete. En del av kapitalet ska också att användas till bolagets internationella expansion.

“EIBs investering är en stor milstolpe i Acasts tillväxtresa såväl som för den framtida globala infrastrukturen för podcasting. Idag, med EIBs investering, är vi ett steg närmare vårt mål att hitta och stötta alla världens ljudkreatörer och låta deras berättelser få den publik som de förtjänar.” säger Leandro Saucedo, affärschef på Acast.

Acast omsatte totalt 190 miljoner kronor under fjolåret, en ökning med 100 procent jämfört med föregående år. Samtidigt ökade minusresultatet från 65,1 till 85,5 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER