Sök

Youtube skärper reglerna – för att skydda barn och unga

Youtube

Susan Wojcicki, vd på Youtube. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Videoplattformen har i det tysta uppdaterat sina riktlinjer över vilket innehåll som är okej att publicera på plattformen.

Det rapporterar The Verge.

Youtube är en är populär plattform bland unga och många klipp riktar sig direkt till en yngre målgrupp. Samtidigt finns det en risk att videoklippen som barn kommer i kontakt med kan innehålla material som inte lämpar sig för en yngre publik. 

Nu vill Youtube minska den risken genom att rensa ut klipp med våldsamt eller annat vuxet innehåll som på något sätt riktar sig mot barn.

Det kan exempelvis röra sig om “videoklipp som enligt titeln är en populär barnramsa, men där innehållet behandlar ämnen som våld, sex, död eller droger”, enligt information på Youtubes support-sida.

Tidigare har Youtube satt åldersgränser på den här typen av innehåll, skriver The Verge, men nu ska plattformen alltså rensa bort materialet helt och hållet.

Kanaler som påverkas av de nya reglerna kommer att ha 30 dagar på att bekanta sig med reglerna. Klipp som har laddats upp under den här perioden, eller tidigare kommer att kunna raderas av Youtube, men kanalerna kommer inte att straffas eller varnas under de första 30 dagarna.

Youtube har tidigare kritiserats för sitt bristande skydd av barn och unga som använder sig av plattformen, eller som själva är en del av innehållet. Tidigare i år framkom det att pedofiler utnyttjat plattformen i sexuella syften.

Läs mer