Bakslag för Voi – förlorar kampen om Oslos kollektivtrafik

Voi Tier Transport
Bakslag för Voi – förlorar kampen om Oslos kollektivtrafik

Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Brädas av tyska utmanaren som nu inkluderas i Oslos motsvarighet till SL-kortet.

Det är som bekant inte bara i de svenska städerna som elsparkcyklarna trängs på gatorna. I vårt grannland är det också fullt ös och i Oslo finns bland annat svenska Voi, tyska Tier och en rad norska utmanare. 

Det är inte svårt att lista ut varför flera aktörer gav sig in i kampen när Ruter, norska motsvarigheten till SL, efterlyste ett samarbete med ett elsparkcykelföretag som ska inkludera elsparkcyklar i månadskortet. 

Att få in en fot, eller hjul, i kollektivtrafiken bör ge en rejäl skjuts framåt för det egna varumärket och samtidigt bromsa konkurrenterna.

Svenska Voi var bland de aktörer som gav sig in i upphandlingen – men nu står det klart att de förlorat. 

Det är shifter.no som rapporterar att Ruter valt tyska Tier som samarbetspartner. Bolaget ska ha lagt det mest ekonomiskt fördelaktiga budet och stuckit ut från mängden genom faktorer som livslängd, underhåll och drift.

Processen startade redan i januari när Ruter meddelade att elsparkcyklar skulle ibli en del av kollektivtrafiken.

Det är fortfarande oklart när det nya samarbetet kickar igång.

Svenska Voi var först med att lansera de eldrivna fordonen i Stockholm förra året och har sedan dess expanderat snabbt ut i Europa.  Det stod nyligen klart att Voi vill gasa ännu mer och siktar på att ta in 1 miljard kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER