Storytel och Bonnier sluter fred – storbråket är över

BonnierStorytel

Håkan Rudels, vd Bonniers och Jonas Tellander. Foto: Press/Sara Lindmark.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

“Jag gläds enormt”.

I våras drabbade ljudboksbolaget  Storytel samman med bokjätten Bonnierförlagen. Bråket gällde vilken ersättning som Storytel skulle ge till Bonnierförlagen och deras författare. Som en direkt konsekvens av de havererade förhandlingarna kunde Storytel exempelvis inte erbjuda sina läsare storsäljaren Camilla Läckbergs nya bok.

Men nu har de två kombattanterna kommit överens. I ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen meddelas att Storytel kommit överens med Bonnierförlagen efter “intensiva förhandlingar”.

"Jag gläds enormt åt att Storytels kunder åter kan läsa och lyssna på hela Bonnierförlagens katalog, inklusive alla nya böcker. Storytel och Bonnierförlagen har haft intensiva förhandlingar under sommaren som slutligen utmynnade i att vi kunde ingå avtalet i dag", säger Storytels vd Jonas Tellander via pressmeddelandet.

Det nya avtalet gäller i tre år och innebär att Storytels svenska kunder från 1 september åter får tillgång till hela Bonnierförlagens katalog, inklusive alla nya titlar.

"Genom avtalet kommer Storytel ha en rimlig marginal på Bonnierförlagens böcker, vilket varit ett avgörande villkor", säger Jonas Tellander också i pressmeddelandet.

Håkan Rudels, VD för Bonnierförlagen kommenterar uppgörelsen så här:

"I och med detta avtal har vi säkrat förutsägbara och långsiktigt hållbara ersättningsnivåer för oss och alla våra författare, vilket har varit helt avgörande för oss. Det är min övertygelse att det här samarbetsavtalet är bra för hela den svenska bokbranschen".

Läs mer