Cristina Stenbeck går in i Caliroots – investerar 18 miljoner kronor

Calirootse-handel

Cristina Stenbeck. Foto: TT.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

E-handlaren, som säljer sneakers och streetwear, får in Cristina Stenbeck som storägare.

Tidigt på tisdagsmorgonen kunde våra kollegor på E-handel.se berätta att modehandlaren Caliroots förluster skenar. 2018 blev förlusten 40 miljoner kronor vilket kan jämföras med en förlust på 9 miljoner året innan.

“Siffrorna talar sitt tydliga språk. Det har varit ett utmanande år. Det blev lite för mycket sneakers, som vi senare fick sälja av. Under hösten 2018 lyckades vi balansera om och kom tillbaka på bättre nivåer igen”, förklarade Caliroots vd Andreas Koschnike det svaga resultatet för E-handel.se.

Han var dock betydligt mer hemlighetsfull kring finansieringen av bolaget. Andreas Koschnike berättade att Caliroot gjort en nyemission och fått in en “hyfsad slant”. Men vem som gått in med pengarna och hur mycket kapital som flutit in till bolaget ville Andreas Koschnike inte berätta. 

Det väckte så klart vår nyfikenhet här på Breakit och efter en del grävande i nyligen offentliggjorda dokument på Bolagsverket kan vi avslöja följande:

En av det svenska näringslivets mäktigaste personer, Cristina Stenbeck, kliver in som storägare i Caliroots. Via sitt privata bolag Camshaft investerade Cristina Stenbeck 18 miljoner kronor och kontrollerar nu 7,9 procent av aktierna i Caliroots.

I nyemissionen, som beslutades om på en extra bolagsstämma i slutet av maj, fick Caliroots in totalt 28 miljoner kronor. Förutom Cristina Stenbeck gick också den tidigare storägaren, riskkapitalbolaget Verdane, in med 9,9 miljoner kronor och Andreas Koschnike med 0,1 miljoner kronor i nyemissionen. 

Trots att Caliroots alltså förlorade hela 40 miljoner kronor så värderas bolaget till 200 miljoner kronor (pre-money) i transaktionen. Det motsvarar ungefär halva omsättningen i fjol som hamnade på 376 miljoner kronor. I år ska bolaget, enligt Andreas Koschnike, gå runt. Lyckas han med den ambitionen så känns värderingen ändå rimlig.

Läs mer