Mockberg tappar fart – stora utgifter sänkte resultatet

Tom HopeMockbergehandel

Elvira Eriksson, medgrundare av Mockberg. Foto Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Har klocktrenden vänt?

I början av sommaren stod det klart att klocksuccén Daniel Wellington nästan  halverade vinsten förra året, den landade “bara” på 516 miljoner kronor. Samtidigt minskade även försäljningen.

För Daniel Wellington-inspirerade Tom Hope, som främst gör smycken, rasade också både försäljning och vinst. Från ett plusresultat på 14 miljoner kronor och en omsättning på 84 miljoner för 2017 till ett minusresultat på 17 miljoner och en halverad omsättning.

Så illa ser det inte ut för svenska klockutmanaren Mockberg, som till skillnad från de ovan nämnda bolagen främst riktar sig mot kvinnor. Syskonen Elvira och Daniel Eriksson har tidigare berättat för Breakit hur de lyckats sticka ut i en bransch med hård konkurrens

Bolaget ökar omsättningen något, visar den färska årsredovisningen. Från 20 miljoner till 22 miljoner kronor. Det är dock än lägre tillväxttakt än tidigare år. Samtidigt minskade vinsten från 380.000 kronor till 23.000. 

Ekonomin var vid årsskiftet ansträngd för bolaget. Skälen till det uppges vara en rad större utgifter under året, bland annat satsningar på lager, nytt affärssystem och utveckling av hemsidan. Det skriver bolaget i årsredovisningen.

Däremot uppges lanseringen på T Mall i Kina ha varit lyckad.

För att komma tillrätta med pengabristen har Mockberg flyttat kundservice och orderhantering från Stockholm till Varberg, där lagret ligger. Man har också hållit nere på inköpen för att inte växa det redan stora lagret. 

Enligt årsredovisningen har försäljningen tagit fart under 2019, tack vare satsningar på marknadsföring och sälj. 

Läs mer