Pensiono – första svenska utmanaren inom pensioner som får starta livbolag

Pensiono Pensioner fintech
Pensiono – första svenska utmanaren inom pensioner som får starta livbolag

Foto: Istockphoto

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Uppstickaren i pensionsbranschen har fått Finansinspektionens tillstånd att starta ett nytt så kallat livbolag – alltså ett företag där folk kan pensionsspara. Men resan dit har varit allt annat än spikrak.

Det rapporterar försäkringssajten Sak & Liv.

Västerås-baserade Pensiono har i flera år försökt slå sig in som en utmanare på pensionsmarknaden. Företaget har via sin jämförelsesajt samlat in så kallade fribrev – gamla pensionsförsäkringar som svenskarna har fått från till exempel tidigare arbetsgivare – och försöka pressa ner avgifterna.

För två år sedan gjorde bolaget en crowdfundingrunda för att kunna ta nästa steg i sin utveckling. Tanken var då att gå från jämförelsesajt till ett eget livbolag, alltså ett bolag där man kan spara till sin pension.

Men satsningen åkte på ett rejält bakslag.

Pensiono fick nej på sin ansökan, som Finansinspektionen bedömde som bristfällig.

Nu har dock bolaget skickat in en ny ansökan – och på torsdagen kom beskedet att Pensiono har fått sitt tillstånd godkänt.

Bolaget blir därmed först i Sverige med att få starta livbolag efter att branschens nya extremt omfattande regelpaket Solvens 2 – som styr hur man får driva försäkringsbolag – har trätt i kraft.

"Det är kul att tillståndet är på plats", säger Pensiono Lifes vd Nicklas Hellberg till Sak & Liv.

Mer än så vill Pensiono i dagsläget inte kommentera saken.

Läs fler artiklar
LÄS MER