Nyhetsanalys

Butiksdöden pressar fram nya storaffärer – MQ nästa uppköp

Kappahl MQ e-handel
Butiksdöden pressar fram nya storaffärer – MQ nästa uppköp

Mats Qviberg och Johan Andersson, vd på Mellby Gård. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Kappahl är bara början för finansfamiljen, spår Breakits Stefan Lundell.

Förra sommaren sprang jag på miljardären Rune Andersson i Almedalen. Vi stod i kön till toaletten på en av Visbys många krogar och jag såg plötsligt min chans att dra hem en tung nyhet. 

Just då spekulerades det nämligen om att Rune Andersson som storägare i Kappahl också skulle vara intresserad av att lägga ett bud på e-handlaren Nelly. Innan Rune Andersson hann smita in på toaletten stämde jag av ryktet med honom. Men hans dementi var stenhård och gick inte att misstolka: 

“Nelly?!? Nej, fy fan. Nu har vi så det räcker i det segmentet”, frustade Rune Andersson.

Men hans son Johan Andersson, som idag styr familjens miljardimperium, verkar i alla fall delvis ha en annan syn. När jag på fredagsmorgonen, efter att familjen Anderssons ägarbolag Mellby gård aviserat ett kontantbud på klädkedjan Kappahl, återberättar historien skrattar han först gott men konstaterar sedan att läget idag är lite annorlunda. En av drivkrafterna bakom budet på Kappahl är att hitta samordningsvinster mellan två andra klädhandlare, Dea Axelssons och Flash, som Mellby gård redan äger. 

“Inom den här branschen är jag övertygad om att ju större du är, desto bättre”, konstaterar Johan Andersson och tillägger:

“Uppstår det möjligheter så är vi absolut intresserade av att titta på dessa. Utgångspunkten då är att det ska finnas synergier med våra befintliga innehav i sektorn”.

En sådan möjlighet som i alla fall jag osökt kommer att tänka på är klädkedjan MQ. Bolaget har varit ett riktigt sorgebarn de senaste åren och det spekuleras om att kedjan ska gå samma öde till mötes som konkursade JC. Nu fick bolaget i alla fall tillfällig respit genom en räddningsemission på 176 miljoner kronor före sommaren. Den som hostade upp mest pengar i den nyemissionen var finansmannen Mats Qviberg som via investmentbolaget Öresund och sin familj kontrollerar dryga 30 procent av bolaget. När Johan Andersson nu så tydligt flaggar för att han vill vara en aktiv spelare i konsolideringen av den krisdrabbade modebranschen är det läge för Mats Qviberg att lyfta luren och slå en signal till Johan Andersson. Folk med betydligt bättre insyn än mig påpekar att det skulle finnas en hel del besparingar att göra genom att exempelvis samordna teknikutveckkling, ekonomi och centrala personalfunktioner.

När jag ställer den raka frågan till Johan Andersson om MQ kan passa in i Mellby gårds portfölj får jag ingen rak dementi utan det mer diplomatiska svaret att “det är inget vi har funderat över och analyserat”. Johan Andersson påpekar också att det formellt är en fråga för Kappahls ledning och styrelse. Men inom några veckor kommer det vara Mellby gård som helt kontrollerar Kappahl då budet sannolikt gått igenom.

Sen är det fritt fram för Johan Andersson att börja snacka om en ny storaffär. Denna gång med Mats Qviberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER