Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

En svensk 16-åring vann precis 6,6 miljoner kronor på Fortnite

Världscupen i Fortnite arrangerades av Epic Games, bolaget bakom spelet.

Han åkte till New York för att möta världens bästa.

Theo Ferrer lämnar staden som VM-sexa – och med 6,6 miljoner kronor på kontot.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Fortnite, spelet där 100 spelare släpps ned i en krympande värld där de sedan ska döda varandra tills bara en står som segrare, har blivit ett globalt fenomen. 

Och i helgen var det dags för världens bästa att möta varandra. På Arthur Ashe tennisstadion i New York hölls världscupfinalen i Fortnite. 

Den svenske 16-åringen Theo "Crue" Ferrer kom på sjätteplats i solotävlingen, vilket gjorde honom till bästa europé. Själv var han överväldigad av framgången, som kom något oväntat. 

"Det känns jättebra, särskilt eftersom det gick så dåligt i början. Därför känns det helt overkligt, jag trodde aldrig att det skulle gå så bra", säger Theo Ferrer till DN

Rekordstor prispott

Han kom även på plats 22 i duotävlingen. Totalt åker Theo Ferrer hem med 6,6 miljoner kronor i prispengar. 

E-sporten som fenomen börjar konkurrera med de största traditionella idrottstävlingarna när det gäller prissummor. Vinnaren i solotävlingen under helgens Fortnite-VM plockade hem 28 miljoner kronor. Det är snäppet mer än vad tennisstjärnan Novak Djokovic fick när han vann tennisturneringen Wimbledon tidigare under sommaren. 

Totalt bestod prispotten av 30 miljoner dollar, motsvarande över en kvarts miljard kronor. Det är den största prispotten någonsin för ett enskilt event inom e-sport, enligt The Guardian

Globalt fenomen – och pengamaskin

Över en kvarts miljard människor spelar onlinespelet Fortnite, enligt de senaste uppgifterna från Epic Games, spelutvecklaren som står bakom onlinespelet. Trots att det är gratis har spelet blivit en miljardmaskin, eftersom spelarna betalar för att köpa extra innehåll i spelet, som segerdanser och "skins". 

Epic Games gjorde enligt uppgift en vinst på motsvarande 28 miljarder kronor under 2018. 

Läs mer