Förlusterna rusar i Dreams – men de har inga planer på att bromsa

Dreams fintech
Förlusterna rusar i Dreams – men de har inga planer på att bromsa

Henrik Rosvall, vd och grundare av Dreams. Foto: Press.

Tobias Blixt

Reporter

Så går det för den hajpade sparappen.

Dreams och deras app för sparande har vuxit stadigt sedan lanseringen våren 2016. Bolaget meddelade tidigare i år att de, med närmare 400.000 användare i Sverige och Norge idag, planerar att ta klivet ut i övriga Europa. En expansion som sker i samarbete med franska AXA Investment Managers.

Bolagets vd Henrik Rosvall meddelade då att bolaget växte med 8-10 procent i månaden i Sverige.

Men någon omsättning att tala om har startupen ännu inte visat upp. Den färska årsredovisningen visar att de under 2018 hade en nettoomsättning på närmare en halv miljon kronor. Samtidigt som de visar upp ett minusresultat på strax över 52 miljoner kronor. 

Det är en ökning av både intäkter och förluster. Nettoomsättningen under 2017 var 130.000 kronor, med ett resultat på minus 24 miljoner.

“Som jag tidigare har sagt så har vi i första fasen fokuserat på att ta fram en metod som gör det enkelt och kul att spara och investera pengar. Det löser nämligen det största problemet på bankmarknaden, det vill säga att vi inte sparar tillräckligt. Beviset för att vi lyckats är att en användare i genomsnitt sparar 1500 kr mer per månad än de gjort tidigare, att vi växt med över 200.000 användare under 2018 och har de nöjdaste spararna enligt betygen i App-store”, säger Dreams vd Henrik Rosvall.

Bolaget har också satsat tungt på olika typer av forskningssamarbeten och Henrik Rosvall berättar att de har lagt mycket energi på att utveckla en vetenskapligt förankrad metod som ska göra det enklare för alla människor att spara.

En anledning till den låga omsättningen är att Dreams idag inte tar betalt av de som vill använda sig av appen. Ränteläget är ett annat. Man har däremot kommunicerat tidigare att fler produkter är att vänta från bolaget och bolaget har testat olika produkter i både Norge och Sverige.

“Jag tror att vårt resultat för Sverige kommer att se väldigt annorlunda ut i år”, säger Henrik Rosvall. 

Det innebär däremot inte att vi kan börja förvänta oss att Dreams ska börja leverera vinst inom närtid. Nu ska bolaget gasa på meddelar Rosvall.

“Vi kommer inte sänka kostnaderna utan vi kommer snarare att fortsätta öka investeringarna i vår tekniska plattform så att den kan hantera alla Europeiska länder. Vi ska också investera mer i vår metod samt lansera fler produkter som bygger på samma vetenskapliga metod", säger han och fortsätter.

"Vi har bland annat rekryterat flera seniora personer som ska hjälpa bolaget framåt och som är vana vid tillväxtresor. Vi kommer snarare gasa ännu mera och jag tror att förlusterna totalt kommer att öka.”

Kassan i Dreams var också rustad för fortsatta satsningar vid årsskiftet.

I samband med att bolaget inledde sitt samarbete med AXA Investment Managers gjordes också en riktad nyemission på 51,5 miljoner kronor. Pengar som togs in i slutet av förra året. Tidigare under fjolåret kommunicerade bolaget också att de hade plockat in 67 miljoner kronor från samarbetsbankerna i Norge och Sverige, liksom befintliga ägare.

Totalt hade bolaget 76,8 miljoner kronor i kassa och bank vid årsskiftet, enligt årsredovisningen.

Några av ägarna i Dreams är Vitamin Well-grundaren Martin Randel, Kings medgrundare Thomas Hartwig, Ålandsbanken, Storebrand, Lena Apler, liksom Peter och Anna Settman.

Läs fler artiklar
LÄS MER