OS-svenskar satsar på hållbart mode – började som en hyllning till idrottsklubben

YMR Training Club Mode Hållbarhet
OS-svenskar satsar på hållbart mode – började som en hyllning till idrottsklubben

Peter Häggström, vd och grundare av YMR. Foto: Josefine Bäckström

Tobias Blixt

Reporter

Efter uppmärksamhet i internationell media bestämde sig OS-hopparen för att ta sitt hobbyprojekt till nästa nivå.
"Det är nu det börjar på allvar", säger Peter Häggström.

Den olympiske längdhopparen och expertkommentatorn Peter Häggström satsar sedan något år tillbaka på hållbart mode med det egna varumärket YMR Track Club. Bolaget driver han tillsammans med den välkände löparen Mustafa Mohamed och snart ska de lansera sina kläder på varuhuset NK. 

Men hela företaget började egentligen som en hyllning till den Borås-baserade idrottsklubben Ymer, som Peter Häggström tävlat för i närmare två decennier. När klubben fyllde 100 år bestämde hför att lansera en uppdaterat version av klubbens 70-talsoverall, samt några egendesignade plagg. Något mer än ett hobbyprojekt var det inte tänkt att bli – innan det amerikanska modemagasinet Vogue ringde i telefonen.

En artikel i magasinet gjorde att fler fick upp ögonen för Peter Häggströms hjärteprojekt, som inte längre kunde vara bara en hobby.

“Då fattade jag att det här var på riktigt och bestämde mig för att satsa 100 procent”, säger säger han.

Bolagets senaste räkenskapsår slutade i augusti 2018. Då var omsättningen blygsamma 1 miljon kronor med ett minusresultat på cirka en halv miljon. I år är tanken att omsättningen ska dubblas, men det är först nu som bolaget har börjat satsa på tillväxt.

“Det är jag som har gjort allting själv än så länge och jag som har varit den enda anställda. Men nu ser vi att vi dubblar försäljningen och vi har anställt digital kompetens till vårt kontor som vi startar i Stockholm efter sommaren”, säger Peter Häggström och fortsätter;

“När vi nu går in på NK så vill vi göra någonting mer jag och Musse (Mustafa Mohamed red.anm.) Vi har redan kunder från stora delar av världen, men än så länge har vi flugit lite under radarn. Nu vill vi ta in externt kapital för att kunna växla upp och ta YMT Track Club till nästa nivå.”

Ett viktigt fokusområde inom YMR Track Club är hållbarheten. Där mycket av produktionen sker lokalt i Sjuhäradsbygden enligt Peter Häggström. De använder sig också av återvunnen polyester från PET-flaskor i kläderna. 

“Den stora inspirationen kommer från livsmedelsindustrin. Där finns det många goda exempel på varumärken som har lyckats med lokal produktion och de har också fått kunden att förstå att det finns ett värde i hållbarhet och närproducerat. Kunderna tycker att det är okej att betala lite extra för lokal och hållbar produktion”, säger han.

Själv äger han majoriteten av bolaget, samtidigt som Mustafa Mohamed har en liten andel. Ett visst ägande har faktiskt även IK Ymer, de fick en symbolisk andel när bolaget startade.

“Det var ju så det började, som ett tack egentligen. Jag har varit 17 år i den här klubben och det är många som har ställt upp för mig under åren. Sen är det kul att det vuxit och blivit något betydlig mer, men det är nu det börjar på allvar.”

Läs fler artiklar
LÄS MER