Kinneviks Mathem fortsätter vinna mark: "Mycket höga ambitioner"

Mathem e-handel mat
Kinneviks Mathem fortsätter vinna mark: "Mycket höga ambitioner"

Tomas och Karolin Kull, grundare Mathem, lämnade nyligen över styret. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Så går det för matkassarna.

För några månader sedan kom nyheten om att Kinnevik storsatsar i Mathem, som erbjuder mat på nätet. En  investering på 900 miljoner kronor  som gjorde Kinnevik till de största ägaren. 

Mathem grundades för tolv år sedan av Karolin och Tomas Kull. Efter förvärvet meddelade paret att de valde att kliva av sina operativa roller, men att de skulle behålla ägandet på några procent. 

Nu visar Mathems årsredovisning hur det gick under förra året. Nettoomsättningen landade på 1,2 miljarder kronor samtidigt som bolaget backade 186 miljoner kronor efter finansiella poster. Det är att jämföra med 2017 då Mathem omsatte runt 1,08 miljard kronor med ett minusresultat på 168 miljoner kronor. 

På koncernnivå redovisar Mathem en nettoomsättningen på 1,33 miljarder kronor och ett minusresultat på 180 miljoner kronor efter finansiella poster. Här ingår bland annat bolaget Fruktbudet som förvärvades under förra året.

Mathem skriver att resultatet främst härrör från investeringar för att stärka varumärket, kommunicera med kunderna och arbetet mot förbättrad service och kvalitet. 

I den fylliga redovisningen kan vi bland annat se att Mathem genomförde 1 miljon leveranser under förr året – och att var fjärde produkt var ekologisk. Samarbetet med pryljätten Clas Ohlson lyfts fram som en viktig strategi för att använda Mathems plattform till att leverera produkter utanför det egna sortimentet. 

”Mathem har mycket höga ambitioner där fokus är att utöka sin dominerande ställning”, skriver bolaget.

Förra året var tufft för Mathem som hamnade i blåsväder efter rapporter om matsnusk och dålig arbetsmiljö. I redovisningen skriver Mathem att de arbetar aktivt för att säkerställa att personal trivs och för att kunna åtgärda brister. 

Bolaget skriver att många arbetsuppgifter är fysisk krävande med risk för skador samt att arbetsmiljösäkerhet är en ”väsenlig fråga” man arbetar aktivt med. 21 olycksfall och 119 tillbud  rapporterades under året.

Några planer på att vända om till svarta siffror finns inte i närtid. 

”Resultatet under 2019 planeras vara fortsatt negativt för helåret men kontinuerlig förbättras i takt med ökad volym, utökad service och utökade samarbeten under 2019”, skriver Mathem. 

Kinnevik har fått smak för matkassar och även investerat i Norges svar på Mathem, bolaget Kolonial. En annan av Kinneviks budsatsningar är bolaget Budbee som växer snabbt men även de blöder pengar

Läs fler artiklar
LÄS MER