Petter Stordalens jätteprojekt: “De sa att det inte är möjligt"

Nordic Choice Hotels Breakit i Almedalen Hållbarhet
Petter Stordalens jätteprojekt: “De sa att det inte är möjligt"

Det är oklart om Petter Stordalen blev så här glad vid försäljningen. Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Entreprenören och hotellkungen Petter Stordalen gjorde stor succé i Almedalen när han blev intervjuad av Breakits Camilla Björkman.

Utanför tältet i Breakit och Nordic Innovations trädgård öste regnet ned och de många besökare som hade lockats dit för att lyssna fick kämpa för att hålla sig torra. Men stämningen var trots detta på topp när Stordalen höll hov och berättade om misslyckanden, storsatsningar och om vikten av att våga misslyckas. 

Som grundare av Nordic Choice, hotellkedjan där exempelvis Clarion-hotellen ingår, insåg han tidigt vikten av hållbarhetsarbete. Stordalen har exempelvis lovat att alla hans hotell ska vara plastfria senaste nästa år. Samtidigt som han också själv fått, och svarat på, kritik om sin egna livsstil.

Ett jätteprojekt som Petter Stordalen arbetar på just nu är hotell där målet är att de ska vara fria från utsläpp.

“Någon sa till oss att det är inte möjligt att skapa ett utsläppsfritt hotell“, säger Petter Stordalen och fortsätter.

“Jag vet att det är möjligt. Vet ni varför? Jag bygger ett just nu – i Solna.”

“Vi ska bevisa att det går.”

Han drar paralleller till andra projekt som har drivits igenom i hotell-imperiet. Exempelvis det där om att de ska vara plastfria år 2020.

“Vi lägger ribban där, om det är någon plastkopp kvar så över så överlever vi det. Men jag tror inte att det är det. För plötsligt var det 3.000 människor som tänkte, vad gör vi nu. Vi måste ta bort den plasten och den plasten”, berättar han stunden då beslutet togs och fortsätter.

“Vi säger till våra leverantörer, ska ni leverera till oss; ingen mer plast. Tror ni de börjar tänka, vi är ändå en av de största inköparna. Du använder makten du har för att förändra världen.”

Du kan höra hela intervjun med Petter Stordalen i Breakits podcast. Han pratar också om vikten av att hylla entreprenörer som går i konkurs och så berättar han om sitt egna största misstag.

Läs fler artiklar
LÄS MER