Han är den hemlige grundaren av Bitcoin – tros sitta på 3 miljarder

Bitcoin
Han är den hemlige grundaren av Bitcoin – tros sitta på 3 miljarder

TT/Mark Lennihan

Sara Lindmark

Reporter

Vem som egentligen står bakom namnet "Satoshi Nakamoto", som skapat den den virtuella valutan bitcoin, är det ingen som vet. Men under natten till onsdag gjorde australiensisk polis razzia hos en personen som nu pekas ut som mannen bakom pseudonymen.

Mannen som står skriven på fastigheten som polisen nu undersöker i Sydney heter Steven Wright. Enligt tidskriften Wired och tekniksajten Gizmondo är det han som döljer sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto.

Australiensisk polis säger i ett uttalande att husrannsakan som utfördes under onsdagsnatten inte hade koppling till medieuppgifterna om bitcoin. Det ska istället ha varit resultatet av att de hjälpt skattemyndigheten med en utredning, skriver The Guardian.

Fastighetsägaren som nu bor i Maroochydore i Queensland berättar för Guardian att Steven Wright och hans fru har hyrt bostaden sedan november 2012. Han beskriver paret som “typiska hyresgäster. De skötte inte om stället alltför bra men det var ju inte heller deras hem. De verkade inte illa.”

"Satoshi Nakamotos" verkliga identitet har länge gäckat grävande journalister över hela världen. Flera personer har pekats ut men inga bevis har kunnat presenteras. Intresset för Bitcoingrundaren är starkt – inte minst eftersom han lär sitta på runt en miljon bitcoin, motsvarande runt 3,3 miljarder kronor.

Under de senaste veckorna har Wired samlat ihop en rad bevis för att Steven Wright är mannen som uppfann kryptovalutan 2009.

I mitten av november läckte en anonym källa dokument till en säkerhetsresearcher och webbanalytiker som i sin tur vidarebefordrade dem till Wireds redaktion. Det gick att se att det fanns tydliga kopplingar mellan Nakamoto och Wright.  

Men trots övertygande bevisning i form av både läckta mejl och dokument så finns det ingenting som till hundra procent bevisar att identiteten stämmer. Allt skulle kunna vara en avancerad bluff – kanske arrangerad av Steven Wright själv.

Fortsättning lär följa.

Läs fler artiklar
LÄS MER