De delar på cirka 100 miljoner när statliga SBAB köper Booli

Hemnet Booli
De delar på cirka 100 miljoner när statliga SBAB köper Booli

Från vänster: Daniel Kaplan, Peter Settman och Daniel Soussan. FREDRIK SANDBERG / TT/ Press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Tv-profilen Peter Settman, Tradera-grundaren Daniel Kaplan och Insplanet-chefen Daniel Soussan är några av storägarna som nu säljer sina aktier i söktjänsten.

Den statliga jätten SBAB slukar bostadssajten Booli. Det stod klart på tisdagsförmiddagen.

I ett första skede tar SBAB över 67 procent av aktierna med ambitionen att i ett senare skede köpa resten. Några fler finansiella detaljer kring affären redovisas inte - men enligt Breakits källor betalar SBAB cirka 100 miljoner kronor för de aktier som nu förvärvas.

Ledningen i Booli behåller sina aktier, enligt Breakits uppgiftslämnare. Säljare är i stället de externa ägare i Booli som har investerat i bosajten de senaste åren.

Största externa ägare är entreprenören Daniel Soussan (grundare av bland annat börsnoterade Insplanet), två av Booli-grundarna Peo Nilsson (idag på inkubatorn Sting) och Mikael Arborelius (idag på Wassum) samt auktionsajten Traderas grundare Daniel Kaplan.

Men även programledaren och entreprenören Peter Settman återfinns bland de större aktieägarna som nu säljer till SBAB. Han och bland andra investmentbankiren Patrik Tillman (partner på rådgivingsfirman Lenner & Partner) och fastighetsmiljardären Magnus Claesson gick in i bolaget redan 2008 i samband med en nyemission.

Booli har de senaste åren haft en stark tillväxt och hade, enligt mättjänsten Ocast, i förra veckan 215.000 unika besökare. Fortfarande är sajten dock en liten spelare i jämförelse med jätten Blocket som förra veckan hade 1,5 miljoner unika besökare.

Förra året hamnade omsättningen på 14,5 miljoner kronor och Booli gjorde en förlust på drygt 100.000 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER