Gimi släpper kort för barn tillsammans med Mastercard

Gimifintech

Philip Haglund, grundare av Gimi. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Startupen som lär barn att ta hand om pengar släpper ett kort för betalningar som riktar sig till barn.

Nu ska barn inte bara samla sin veckopeng i Gimis app – de ska också kunna få ett eget Mastercard-kort som kopplas till appen. Planer som Breakit kunde avslöja redan i november förra året.

Syftet med Gimis nya kort är att barn ska få en bättre förståelse för pengar i en tid då kontanter är på väg att försvinna. Istället för att föräldrar köper saker när barnen efterfrågar det ska de kunna använda kortet för att själva shoppa.

“De senaste åren så har vi använt allt mindre kontanter i samhället. Det som har hänt då är att barnen har blivit utestängda från den finansiella marknaden”, säger Philip Haglund, vd och grundare av Gimi, och fortsätter:

“Det är något som många föräldrar känner igen sig i, de har inte kontanter och om de har kontanter så är det inget som barnen kan använda i många butiker. Det finns också en ökad vilja från barn att handla online.”

Lanseringen blir också starten på Gimis resa mot lönsamhet. Det är nämligen fortfarande gratis att använda Gimis vanliga spartjänst. Men för att få tillgång till det nya Gimi-kortet, som det kallas, kommer föräldrarna att betala en prenumerationsavgift.

“Delvis är det intäktsdrivande, men avgiften finns också för att täcka upp för kostnader som tillkommer när vi lanserar den här tjänsten. Det är en månads- eller årsprenumeration som man gör som förälder”, säger Philip Haglund.

Philip Haglund berättar att bolaget kommer att lansera fler typer av prenumerationer och finansiella tjänster framöver som kommer att kosta pengar att använda. 

Hur många kort som kommer att beställas vågar Philip Haglund inte säga i dagsläget. Över 10.000 föräldrar har skrivit upp att de är intresserade, men det är svårt att ge några exakta prognoser.

“Jag tycker att det är för tidigt att säga, vi är både ödmjuka och pragmatiska inför intresset för den här lanseringen”, säger han.

Kan man inte skaffa ett kort till sina barn hos en bank?

“Du kan skaffa ett kort från en bank till ditt barn. Men då kommer det att koka ner till då hur bra deras tjänster är anpassade till just barn. Vi tycker inte att de är det.”

Philip Haglund berättar att de flesta som använder deras app idag är mellan 7 och 13 år gamla. Kortet rekommenderas från 10 år ålder, men det finns ingen egentlig gräns för hur ungt barnet kan vara. De har också tagit fram ett test där barn och föräldrar tillsammans kan kolla om barnet är redo för ett eget kort.

Gimi hade ingen omsättning under 2018. Samtidigt växte förlusterna från 8,5 miljoner kronor till 16,5 miljoner kronor mellan 2017 och 2018.

Läs mer