Sök

Dialog24 stänger ned – efter pengasmockan mot nätläkarna

Dialog24Hälsa

Shervin Bastansiar, operativ chef på Dialog24. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Sänkta ersättningsnivåer tvingar Dialog24 att dra i handbromsen.

Dialog24 är en app som låter personer träffa psykologer genom videosamtal. Patienten betalar 100 kronor för besöket och resterande avgift bekostas av regioner och landsting.

Satsningen lanserades i slutet av förra året med visionen att göra psykolog-möten tillgängliga för alla, oavsett bostadsort och ekonomiska förutsättningar. 

Bolaget genomför just nu en marknadsoffensiv, där stockholmare kan se bolagets reklam i kollektivtrafiken. 

Men nu står det klart att Dialog24:s sajt stängts ner, kan Breakit berätta. Besökare som försöker klicka sig in möts av ett felmeddelande, och en snabb koll visar också att bolagets Facebook-sida varit tyst sedan den 14 juni.

14 juni – ödesdatumet för nätläkarna

Att tjänsten stängdes ner just efter den 14 juni är ingen slump. Det var då Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beslutade att sänka ersättningen till de digitala vårdgivarna. Det påverkar även psykologi-appar, som Dialog24, då SKL vill se en sänkning från 600 kronor till 425 kronor per besök. Ett beslut som fick flera nätläkare att gå i taket. och flagga för att sänkningen hotar deras affärsmodell.

Shervin Bastansiar, medgrundare och operativ chef på Dialog24, bekräftar att det är den sänkta ersättningen som ligger bakom beslutet.  

”425 kr per 25-minuters besök plus administration, kvalitetskontroll och marknadskommunikation är inte hållbart”, säger Shervin Bastansiar till Breakit.

I likhet med många andra digitala vårdgivare är han skarpt kritisk till sänkningarna.

”Vi beklagar detta beslut från SKL som kraftigt försämrar möjligheterna till effektiv och tillgänglig behandling för psykisk ohälsa framöver”.

Dialog24 är ett dotterbolag till bemanningsföretaget Sverek. Huruvida appen kommer att få nytt liv igen är oklart. 

”Vi avbryter marknadsföringen gentemot allmänheten och stoppar alla nybesök tills vi haft möjlighet att utvärdera eventuell fortsatt inriktning för verksamheten”, säger Shervin Bastansiar.

Medan vissa drar i handbromsen finns det andra som satsar ännu hårdare, exempelvis konkurrenten Mindler. Under förra veckan kunde vi avslöja att psykologi-appen tagit in närmare 30 miljoner kronor. Bland dem som tror på appen hittar vi bland annat Lundins techinvestbolag Back in Black och spelmiljardären Fredrik Westers Kichi Invest.

Sajten Psykologitidningen var först med att rapportera om denna nyhet.

Läs mer