Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

WeWork har öppnat i Stockholm – så ser lokalerna ut (mer spännande än det låter)

Häng med bakom kulisserna.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Den amerikanska startupen WeWork expanderar kraftigt och har i dagsläget slagit upp portarna till sina kontorshotell på fler än 500 platser i 100 städer runtom i världen. Samtidigt har affärsmodellen kritiserats för att vara enkel att kopiera.

Breakits egen Stefan Lundell var inte mild i sin kritik i Lundells vecka i slutet av förra veckan.

“Låt oss vara ärliga: We Work är ett kontorshotell. Inget häftigare än så. Ändå är hajpen monumental när de nu slår upp portarna i centrala Stockholm, vägg-i-vägg med Spotifys påkostade kontor ovanför köpcentrumet Gallerian. We Work lockar med barista, gratis öl och en massa coola event. Till premiären har den amerikanska co-workingjätten lockat hyresgäster som Stripe, Antler, EQT Ventures och Sup46.”

Under fjolåret omsatte bolaget 1,6 miljarder dollar, samtidigt som förlusten låg på hisnande 1,9 miljarder dollar. Värderingen är samtidigt skyhög – kring 20 miljarder dollar.


Det finns två större öppna ytor där personer kan sitta och jobba fritt, ta möten eller helt enkelt hänga. Påminde mig om att vara tillbaka på universitetet.

Nu när kontorsbjässen kommit till Stockholm är hajpen helt enkelt stor. Breakit passade därför på att besöka lokalerna för att kika runt och ta några bilder – som vi självklart vill dela med oss av till er läsare. 

9 våningar i centrala Stockholm

För den som är intresserad av en kontorsplats gäller det att vara beredd att betala en hyfsad slant. Hela 5500 kronor i månaden för en egen skrivbordsplats kostar det, och för ett kontor för fem personer får du hosta upp 45.500 kronor i månaden.

Den hyran motiverar WeWork med alla extra tjänster som de erbjuder hyresgästerna, liksom läget i centrala Stockholm och möjligheten boka platser på deras många olika kontor i världen.

“Vi har gjort en egen rapport på vår globala impact, den visar att vi faktiskt är ett billigare alternativ när man kollar på kostnaden för att hyra inom samma område och sett till vad som inkluderas i priset du betalar”, säger en talesperson från WeWork som visar mig runt i byggnaden.


Är WeWork värt hyran de tar? Ingen aning, men värdet ökar om man dricker mycket kaffe!

Lokalerna ligger ovanför köpcentret Gallerian i centrala Stockholm och utgörs av nio våningar.

Rent konkret erbjuder bolaget bland annat sina hyresgäster en barista, yoga-event och skötsel av lokalerna.

“Många personer upplever att de jobbar för sina kontor, vi vill vända på det och låta kontoret jobba för dig.”

Bolaget lockar även med kostnadsfri öl till sina hyresgäster, något som har blivit lite av en snackis i branschen (och något som är betydligt mer vanligt bland företag i Silicon Valley än i Sverige). I Sverige rör det sig däremot inte om någon starköl, förtydligar Wework.


Så här kan det se ut när du hyr ditt eget skrivbord. Här på bilden sitter fyra olika företag och arbetar.

Min guide nämner också att över 1000 personer har flyttat in där redan, vilket gör det till en bra plats för att möta andra människor i startup-världen. Något som ger lite extra värde till hyresgästerna, förklarar hon.


En typisk korridor genom WeWork som kantas av kontor i varierande storlek.

Vill ni se fler bilder (exempelvis på den ständigt omnämnda ölen som WeWork bjuder på), så får gärna hoppa vidare till Instagram – och @Breakit_se.  Där kommer vi också att spara besöket i en highlight för er som vill kolla in lokalerna närmare.

Det är för övrig på Instagram som vi bjuder er läsare på vad som händer bakom kulisserna, så passa gärna på att följa oss!


Bordsfotboll eller foosball, kalla det vad ni vill – men det är en nödvändig inredningsdetalj om det överhuvudtaget ska gå att locka till sig startups. 

Läs mer