Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Tessin

Tvåsiffrig ränta – investera i fastighetsprojekt

"Vi tackar nej till projekt som inte uppfyller våra krav", säger Jonas Björkman, vd på Tessin.

Via Tessins investeringsplattform har privata sparare finansierat hundratals fastighetsaffärer mot en god avkastning.

Tessins vd Jonas Björkman har alltid varit intresserad av fastighetsinvesteringar, men liksom många andra privata sparare har han känt sig utestängd från marknaden. För att kunna investera i fastigheter har det tidigare krävts ett stort bankkonto och tillgång till slutna nätverk.

Sedan starten 2014 har Tessin rest ca 1,5 miljarder i kapital fördelat på över 100 projekt.

Idén med Tessin blev därför att ge privata sparare chansen att investera i fastighetsprojekt – utan mellanhänder och avgifter. Sedan starten 2014 har Tessin rest ca 1,5 miljarder i kapital fördelat på över 100 projekt.

Läs mer om projekten på Tessin.com! 

Ökat kapitalbehov ger god avkastning

Behovet av alternativa finansieringskällor ökade markant i samband med att Basel III-reglerna infördes. Regleringarna i kombination med dagens marknadsläge har gjort att bankernas utlåning till byggprojekt har skärpts från omkring 80 procent till ca 50 procent av projektvärdet. Detta innebär att dagens fastighetsutvecklare måste ha mer eget kapital än tidigare för att få låna av banken. 

Tillskottet från Tessins medlemmar är avgörande för projektens genomförande, vilket medför att fastighetsutvecklarna är beredda att betala en god ränta på investeringen. Det förklarar varför den årliga avkastningen på Tessins projekt återfinns i ett förhållandevis högt spann på mellan 8 och 12 procent.

Från hyresbostäder till lekland och vindtunnlar

Tillsammans har Tessins medlemmar finansierat bostäder, industrihallar, lekland, samhällsfastigheter och vindtunnlar. 

"Vår finansieringsform passar inte bara små- och medelstora fastighetsutvecklare, utan har även visat sig vara ett bra alternativ för större etablerade bolag att kunna accelerera byggtakten", berättar Jonas Björkman.

Att kunna erbjuda en stor bredd på fastighetsrelaterade investeringar är ett uttalat mål med sajten. Spararna ska själv kunna välja avkastning, risknivå och investeringshorisont. För att kunna investera i ett projekt på Tessin krävs en minsta investering mellan 10 000 och 50 000 kronor. Samtliga lån som förmedlas på plattformen är säkerställda, ofta med pant och borgen. 

"Vi tackar nej till projekt som inte uppfyller våra krav. Samtidigt vill vi vara tydliga med att det inte finns riskfria investeringar som ger god avkastning", säger Jonas Björkman.

Gensvaret har varit näst intill oväntat stort och Tessin har idag 45 000 medlemmar som tillsammans investerat miljardbelopp i fastighetsbranschen. 

Gensvaret har varit näst intill oväntat stort och Tessin har idag 45 000 medlemmar som tillsammans investerat miljardbelopp i fastighetsbranschen. Detta gör Tessin till Nordens största investeringsplattform för fastigheter. 

"Fokus hittills 2019 har legat på att lansera plattformen i Finland. Vi genomförde nyligen vår första finska kapitalresning, vilket var en stor milstolpe för oss. Under året fortsätter vi att skala upp både i Sverige och Finland", säger Jonas Björkman.

Skapa ett konto på Tessin.com och bli uppdaterad med nya investeringsmöjligheter och branschnyheter varje vecka!

Läs mer