Sök

Recorded Future säljs – värderas till 7,4 miljarder

Recorded FutureSäkerhet

Christopher Ahlberg, vd och medgrundare av Recorded Future Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Amerikansk riskkapitaljätte slukar Göteborgsbolaget Recorded Future.

Sent på torsdagskvällen kom beskedet att Göteborgs-bolaget Recorded future säljs. Det är det amerikanska riskkapitalbolaget Insight venture partners som i ett pressmeddelande berättar att man går från minoritetsägare till att bli majoritetsägare i Recorded future.

Exakt hur mycket aktier Insight ventures partners köper avslöjas inte men Recorded future värderas till hela 780 miljoner dollar, motsvarande 7,4 miljarder kronor i affären.

Vi på Breakit har tidigare kallat Recorded future för Sveriges hemligaste startup bland annat för att det framgångsrika Göteborgsbolaget har varit extremt försiktiga med att lämna ifrån sig uppgifter kring hur det går. Bland de tidiga investerarna återfinns bland andra säkerhetstjänsten CIA:s egen riskkapitalgren och bolagets verksamhet är i sig rätt hemlig.

Recorded future har nämligen byggt en avancerad mjukvara för att avlyssna den oindexerade delen av internet – det vill säga den del som inte sökbar via Google eller som kan nås via vanliga webbläsare. Även kallad "the dark web". Genom att analysera vad som händer i internets mörka vrår kan bolaget förutspå vilka potentiella attacker som kan riktas mot olika bolag. Sedan levereras rapporter vidare till kunderna.

Chalmersdoktorn Christopher Ahlberg är vd och medgrundare av Recorded Future. Företaget har idag sitt huvudkontor i Boston men forskningsdelen ligger fortfarande i Göteborg där ett 60-tal personer jobbar.

"Detta är naturligtvis en väldigt spännande tid för oss, men vi vet att det hade varit omöjligt utan den hängivna gemenskap som vi varit extremt lyckliga att vara en del av", skriver Christopher Ahlberg på företagets hemsida.

Läs mer